I Dansk Kennel Klub ved vi, at alle hundehvalpe har et indbygget stjerne-frø-potentiale – og at alle hunde kan blive stjernegode hunde: Drømmer du om en rigtig stjernehund, kræver det ”blot”, at du investerer tid, lidt ekstra målrettet træning og en hel masse kærlighed i projektet. Og i DKK vil vi gøre, hvad vi kan for at få dét projekt til at lykkes.

Det er derfor, vi har lanceret ”Sirius Stjernehund-programmet”.

Hundestjerner og stjernehunde

Det er ikke hver dag, vi i Dansk Kennel Klub forholder os til stjernebilleder, men kan du læse baggrunden for, hvorfor Hundestjernen Sirius, som er nattehimlens smukkeste og mest lysende stjerne, lægger navn til DKK´s nye trænings- og online prøvekoncept, Sirius Stjernehund:

Sirius er den største og klarest lysende stjerne i konstellationen Canis Major, ”Store Hund”, hvor stjernen udgør stjernebilledets ”næsetip” - måske er det også derfor, Sirius har fået tilnavnet ”Hundestjernen”.

Ifølge den græske mytologi var sagnhelten Orion en gudsbenådet jæger, men han var intet uden sine hunde, ”Store Hund” og ”Lille Hund”, som - ifølge mytologien - var så exceptionelt dygtige jægere, at Zeus ophøjede dem til stjernestatus.

Sirius er også navnet på den danske militære specialenhed, der dagligt patruljerer i kongerigets nordlige egne; i vinterhalvåret primært vha. hundeslæde langs Nordøstgrønlands 16.000 km lange, ubeboede kyststrækning under forhold, hvor ingen andre kan komme frem. Derfor består styrken af 12 mand og ca. 69 grønlandshunde. Det kræver en hund af en vis kaliber - en stjernehund, om man vil.

Med de tre historier i baghovedet lå det lige til højrebenet, at Sirius også skulle være navnet på Dansk Kennel Klubs nye trænings- og titelprøvekoncept.

Hvem kan blive Sirius Stjernehund?

I DKK ønsker vi at opfordre til målrettet træning af alle hundens færdigheder i alle dele af livet – fordi vi ved, at træning styrker samarbejdet og tilliden mellem hund og fører og desuden medvirker til ansvarligt hundeejerskab.

I DKK håber vi, at programmet dels kan give opdrættere et yderligere incitament til at opfordre deres hvalpekøbere til at gå til træning med deres hundehvalp, ligesom vi ønsker at give allerede erfarne hundeførere endnu et incitament til at træne målrettet med deres hund igennem alle hundens livsfaser - fra hvalp til senior.

Derfor er Sirius-programmet åbent for hunde i alle aldre og af alle racer, både med og uden stambog. Hvis din hund ikke ”er født med” en stamtavle, f.eks. fordi den er en blanding af to racer eller har en stamtavle fra en organisation, som ikke er anerkendt af FCI, kan den deltage med med et "startnummer".

Sirius-programmet vil dermed fungere som et supplement til - og et yderligere incitament til at deltage i - den fysiske hundetræning, der foregår på DKK´s kredses træningspladser rundt om i landet.

Målrettet træning fra hvalp til senior

Sirius-programmet er opdelt i en række forskellige discipliner, som hver især kan udføres på flere niveauer.

Hvert niveau kan - men skal ikke - afsluttes med en bestået/ikke-bestået eksamen.

Sirius-programmet er planlagt ud fra de træningsmetoder og øvelser, som DKK´s instruktører undervises i ved DKK´s instruktøruddannelse. Derfor vil de øvelser, der er en del af Sirius-programmets disciplin- og niveau-prøver kunne trænes og indlæres dels på DKK´s kredses træningspladser og dels indlæres via Hundeuniversitets online Sirius-træningsprogram.

Øvelserne kan trænes både indendørs og udendørs (enkelte øvelser skal dog udføres udendørs ved prøveaflæggelse).

Sirius Stjernehunde-niveauer

I DKK forventer vi på sigt at kunne tilbyde en lang række forskellige discipliner indenfor vores nye titel- og træningsprogram, samt at hver disciplin vil kunne udføres på flere niveauer. Derfor er hver enkelt disciplin eller aktivitet i Sirius-programmet (i første omgang) inddelt i niveauerne:

Begynder - B
Øvet - Ø
Ekspert - E.

Sirius Stjernehunde-titler, diplomer og rosetter

Siriusprogrammet er bygget op som et titelsystem baseret dels på programmets navn, Sirius, SR, suppleret af aktivitet/disciplin, f.eks. Stjernehvalp (SH) og niveau, f.eks. Begynder (B).

Hver disciplin eller niveau i Sirius-programmet kan afsluttes med en prøvebedømmelse. En bestået prøve udløser en (linje 3/ikke stambogsført) titel, et diplom samt en roset (sidstnævnte udleveres gratis af DKK ved beståelse af Sirius Stjernehvalp på begynder-niveau og kan tilkøbes i DKK´s webshop ved alle andre discipliner og niveauer).

Dvs. at en hund, der har bestået Sirius Stjernehvalp-programmets begynderniveau, kan få påført titlen SRSHB osv.

Få papir på din hunds stjernestatus

I menuen til højre kan du læse mere om de discipliner og niveauer, vi i DKK allerede har udviklet - og flere er på vej, så hold gerne øje med siden her.
Og god fornøjelse med træningen - vi glæder os til, at vi sammen kan få ophøjet DIN hund til stjernestatus!