MENU

Stambog

En stamtavle eller stambog er en anetavle, dvs. hundens ”stamtræ” flere generationer bagud. Det er det arbejdsredskab, der har gjort mennesket i stand til målrette racerne mod at blive de meget forskellige hunde, vi har i dag, f.eks. jagthunde, slædehunde, vagthunde osv.

Kun få har tænkt over, hvad en stambog egentlig er. Og mange synes i første omgang, at det er lige meget med stambogen, for de har ikke tænkt sig, at de skal på udstilling, eller at deres hund skal have hvalpe.
Men en stambog er det redskab, der har hjulpet opdrætterne med at lave de dejlige og meget forskellige hunde, vi har i dag – f.eks. supergode jagthunde, effektive politihunde eller velfungerende selskabs- og familiehunde.
En stambog er en anetavle, altså et dokument, som viser hundens ”stamtræ”, så man kan følge med i avlen og få en ret klar fornemmelse af, hvordan ens kommende hvalp kan forventes at udvikle sig.

Stambogen viser den enkelte hunds sundheds-historie, prøve- og resultathistorik og meget mere i mange generationer.

Omkostningen til selve stambogen, udgør en minimal del af hvalpens pris, så dét, der ind imellem gør en stambogsført hvalp dyrere, er altså ikke prisen på stambogen, men den indsats, der ligger bagved - f.eks. en række undersøgelser, der udelukker hunde med arvelige sygdomme eller import af køle- eller frysesæd fra den anden side af jorden.

Det siger selv, at stambogen kun har værdi, hvis man kan stole på de oplysninger, der står i den. Hvem som helst med en computer kan lave en hjemmelavet stambog og selv opdigte, hvem der er forældre og bedsteforældre til din kommende hvalp. Der er sågar privatpersoner, der har oprettet forretning på nettet, hvor hvem som helst – mod betaling naturligvis – kan oprette en stambog med de oplysninger, man selv har lyst til.

Dansk Kennel Klub udsteder – som den eneste FCI-anerkendte organisation i Danmark – stambøger i overensstemmelse med FCI’s internationale bestemmelser.
Vær bl.a. på vagt, hvis du møder forkortelsen fra en spansk piratorganisation F.C.I. (altså med punktummer), som også kan findes på danske stambøger fra organisationer uden for DKK.

Hvalpe skal stambogsføres i det land, hvor hvor opdrætteren har sin juridiske bopæl.

Stambog

Forstå din hunds stambog

Mere end bare et stykke papir

Dansk Kennel Klub (DKK) er som den eneste danske organisation anerkendt af den internationale sammenslutning af nationale kennelklubber, Fédération Cynologique Internationale (FCI).

DKK er derfor den eneste danske organisation, der kan udstede officielle stambøger på danske racehunde, som opfylder racens betingelser for avl. Dermed er DKK´s stambogscertifikat en garant for, at hunden som voksen vil få de forventede egenskaber for racen, bl.a. størrelse, udseende, pelslag, temperament og brugsegenskaber.

Alle informationer, der benyttes i DKK´s stambogscertifikater, er registreret i Dansk Kennel Klubs hundedatabase, som kan dateres helt tilbage til 1897.

Sådan læser du stamtavlen

Stambogscertifikatet indeholder en lang række informationer, der er kendetegnende for den specifikke hund, certifikatet omhandler.

DKK´s opdaterede stambogscertifikat er pr. 11. januar 2021 udført i A5-format og kan åbnes som en bog.

På forsiden er opført vigtige informationer, f.eks. hundens navn, DKK-registreringsnummer, hundens (lovpligtige) unikke chipnummer, kuld-ID og opdrætter.

Stambogen er et arbejdsredskab

En hunds stambog er dels et ”fødselscertifikat” og dels en anetavle, dvs. et dokument, som viser hundens stamtræ med aner i flere generationer.

Dette giver både opdrætter og hvalpekøber mulighed for at følge, hvilke avlskombinationer der har resulteret i den enkelte hvalp.

Dermed er stambogen blevet det arbejdsredskab, der har gjort mennesket i stand til målrette racernes brugsegenskaber, så hunden kan hjælpe mennesket med at løse specifikke opgaver – f.eks. til forskellige typer jagt, som slædehund, væddeløbshund og velfungerende selskabs- og familiehund.

Stambog

Ægthedsgaranti

Du kan altid være sikker på, at din hunds Dansk Kennel Klub-stambogscertifikat er ægte, dvs. original og uforfalsket, fordi vi har sikret stambogen mod kopiering:

Dansk Kennel Klubs stambogscertifikat er pr. 11. januar 2021 trykt på højkvalitets 120 grams papir med indfarvede mønstre på både forside og inderside.

Sølvhologram

På forsiden er præget et unikt DKK-logo udført som sølv-hologram ind i papiret, hvilket er umuligt at forfalske.

Desuden er stambogscertifikatet underskrevet af DKK´s formand, Jørgen Hindse, for at garantere stamtavlens ægthed.

Hvilken type stambog har din hund?

For at værne om hunderacerne, deres racespecifikke egenskaber og sundhed har DKK i samarbejde med racespecialklubberne opstillet avlsrestriktioner for de enkelte racer.

Ud over avlsrestriktioner er der i nogle racer desuden vedtaget en række avlsanbefalinger, som det er frivilligt for opdrætteren, om vedkommende vælger at følge. Men forældredyrenes opfyldelse af hhv. avlsrestriktioner og avlsanbefalinger er afgørende for, hvilken type stambog afkommet får. DKK opererer med to typer stambøger: Basis og Basis Plus.

Basis-stambøger gives til afkom, hvor begge forældredyr opfylder racens avlsrestriktioner. Det kan f.eks. være krav om kendt status for HD (hofteledsdysplasi) eller undersøgelse for arvelige øjensygdomme.

Basis Plus-stambøger gives til afkom, hvor begge forældredyr opfylder racens avlsrestriktioner samt racens avlsanbefalinger. Avlsanbefalinger kan f.eks. omfatte yderligere sundhedskrav, vurdering af hundens eksteriør, mentalitet eller præmiering på relevante brugsprøver.

AvlsanbefalingLogo

Er hunden, som stambogscertifikatet tilhører, opdrættet ud fra specialklubbens og DKK’s avlsanbefalinger, er der på forsiden desuden påtrykt et Basis Plus-logo på stambogens forside i nederste højre hjørne.

Stambog

Tryghed og garanti

Hund med tryghed og garanti

DKK´s stambog er også din garanti som hvalpekøber. For med en stambog i hånden ved du, hvad det er for en hund, din nuttede og klumpede hundehvalp ender med at blive til. Ud fra din hvalps aner har du en nogenlunde sikkerhed for, hvordan din hund kommer til at se ud, hvor stor den bliver, hvilke egenskaber den vil få – bliver dens jagtinstinkt f.eks. stærkt eller svagt, vil den blive meget eller lidt gøende og har den brug for meget eller lidt aktivering? Det kan opdrætteren af de stambogsførte hvalpe sige med stor sikkerhed.

Ligesom mennesker kan alle hunde blive syge – det gælder både blandingshunde og hunde med eller uden stambog. Men din stambogsførte hvalps forældre har ofte gennemgået en række sundhedsundersøgelser, inden de får lov til at indgå i avl. Dette er din bedste sikkerhed for, at din hvalp ikke ender med at blive plaget af arvelige lidelser.

Skulle din hvalp mod forventning blive syg, opstår der tvister eller uoverensstemmelser i forbindelse med handlen eller andre problemer, hvor du som hvalpekøber får brug for rådgivning, har du Dansk Kennel Klub i ryggen, ligesom du altid har mulighed for at indbringe sager for Dansk Kennel Klubs klagenævn.

Stambogen er guld værd

Selve stambogscertifikatet, udgør en minimal del af hvalpens pris, så dét, der kan gøre en stambogsført hvalp dyrere end f.eks. en hvalp blandet af to racer, er ikke prisen på selve stambogen. Det er den indsats opdrætteren har lagt i at finde og måske hjemtage gode forældredyr fra udlandet, undersøge for arvelige sygdomme og intensiv socialisering af hvalpene i den vigtige hvalpetid. Så nok er stambogen ikke trykt med guld, men den er sin vægt værd i guld – for alle, der ønsker at købe hund med sikkerhed, garanti og ikke mindst omtanke.

Veluddannede opdrættere

Når man opdrætter hvalpe i Dansk Kennel Klub skriver man under på, at DKK på alle tidspunkter af døgnet kan foretage både anmeldte og uanmeldte kontrolbesøg hos opdrætteren. Det sker for at sikre at både hvalpe og voksne hunde vokser op under ordnede forhold, så du er sikker på, at din hvalp får en god start på livet.

Du køber en sikkerhed for, hvem du handler med – I DKK kan du få oplyst, om opdrætteren reelt er organiseret i DKK, og du kan derefter aftale besøg hos opdrætteren, hvor du som minimum kan se moderen til hvalpene, se sundhedsresultater på forældrene - og selvfølgelig aftale at følge hvalpenes udvikling frem til den er klar til at rejse med dig til sit nye hjem. Og du er sikker på, at du ikke medvirker til illegal import eller støtter hvalpefabrikker.

Opdrætterne kan både være kenneler med få eller flere hunde, som jævnligt har hvalpe, og privatpersoner, som måske kun opdrætter et enkelt kuld i hele deres liv. Fælles for dem alle er, at de benytter DKK's stambogsførte, avlsgodkendte forældredyr og derfor kan få hvalpene stambogsført.

Info til DKK´s opdrættere

Fremadrettet fremsendes DKK´s stambogscertifikater fladt og ubøjede i A4-format, således at den enkelte hundeejer eller opdrætter selv kan beslutte, om stambogen ønskes ”knækket” på midten. Derfor pakkes stambøgerne fremadrettet ikke i plasticmapper fra DKK, men disse fremsendes sammen med stambøgerne.

Kontakt Dansk Kennel Klub

Har du spørgsmål til DKK´s stamtavlecertifikater, er du velkommen til at kontakte Dansk Kennel Klubs kundeservice på tlf.: 56 18 81 00 eller post@dkk.dk

Stambog

Forkortelser benyttet på DKK´s stambogscertifikat

For at få plads til de mange forskellige informationer, en stamtavle bør vise, samt vise informationerne på både dansk og engelsk, har det været nødvendigt at benytte forkortelser på DKK´s nye stambogscertifikater. Herunder kan du få en forklaring på de mange forkortelser.

Forkortelser for hundens farver:
Hunderacer findes i et væld af forskellige farver, men ikke alle farver er godkendt i alle racer. Du kan se, hvilke farver der er godkendt for den enkelte race, samt forklaring af forkortelse for farven, under racens avlskrav HER

Godkendt farve: Bruges om farver, der er godkendt i standarden og velkendte farver for racen.

Uønsket farve: Bruges om farver, der er uønskede, men ikke beskrevet som ”diskvalificerende” i racens standard. Hunde med disse farver kan både udstilles og bruges i avl. For hunde der indgår i avl med uønsket farve anbefales det at vælge avlsdyr, der opfylder racens standard på andre måder. Farve er kun en overvejelse, når hunde udvælges til avl. Sundhed og temperament bør altid være førsteprioritet.

Ikke godkendt farve: Bruges om farver, der som regel er beskrevet som ”diskvalificerende” i racens standard og bliver derfor stambogsført med avlsforbud.

Det er muligt at tilmelde hunde til udstilling med alle farver, men præmiering vil blive påvirket for hunde med ”Uønsket” og ”Ikke godkendt” farve , da farven er uønsket/diskvalificerende i henhold til racens standard.

Stambog

Import, eksport og x-register

Har du købt eller solgt en hvalp eller voksen hund til udlandet - eller leder du om information om DKK's x-register så klik på linket emnet nedenfor.

Stambog

Bestil en ny stambog

Har du af en eller anden årsag mistet din hunds papir stamtavle på din danskopdrættede hund, kan du bestille en ny stambog. Den nye stambog vil blive stemplet med ordet "duplikat".

Sådan bestiller du en ny stambog

  1. Hent og udfyld skemaet duplikatstambog
    OBS: Det er kun den underskriftsberettigede ejer, der kan bestille en ny stambog. Ejerens personlige underskrift skal fremgå af skemaet.
  2. Indsend anmodningen til DKK.
  3. Overfør betaling for ny stambog.

Sådan bestiller du en ny stambog til en hund, der er importeret til Danmark

Har du mistet stambogen til en hund, der er importeret til Danmark, skal du rekvirere en ny stambog fra den kennel klub, hvor stambogen oprindeligt er udstedt.
Når du modtager den nye stambog, skal den indsendes til DKK med anmodning om, at få påføres dens DKK-registreringsnummer. Husk ved henvendelsen at oplyse, hvad dens DKK-registreringsnummer er, så vi kan finde den i systemet.

Stambog

Skema til ansøgning om ny stambog

Duplikatstambog

Gebyr for ny stambog

Gebyret overføres til DKK's konto reg. nr. 9070 konto 1639581302.
IBAN: DK3090701639581302 SWIFT-code VRAADK21.

Find gebyr for ny stambog her: Kontingenter og gebyrer 2024

Udvalgte produkter

arrow_back_ios
arrow_back_ios

Pedigree cover

1.550,00 kr

Kontakt DKK

Dansk Kennel Klub
Parkvej 1
2680 Solrød Strand
56 18 81 00
post@dkk.dk
CVR 11 88 18 15

Bank

Betalinger til Dansk Kennel Klub
Reg. nr.: 9070 Konto: 1639581302
IBAN-nr: DK3090701639581302
SWIFT-kode: VRAADK21

Min side Presse Eksteriørdommer Dyrlæge Regler og instrukser Blanketter Specialklubber Privatlivspolitik Klubsystemer Få rabat som DKK medlem