Gadekryds, bastarder eller hul i hækken-hunde - uanset ordvalg konkluderer videnskabelige undersøgelser, at det er en myte, at blandingshunde er mere sunde end racehunde. 

Forskellen er oftest, at racehunde er langt mere intensivt undersøgt for bl.a. arvelige sygdomme, inden de får lov til at indgå i avl. Til forskel fra opdrættere af blandingshunde har opdrættere af racehunde et langt bedre overblik over, hvilke sygdomme der typisk viser sig indenfor den specifikke race, de arbejder med. Ligesom de har langt bedre værktøjer til at styre udenom racerelaterede sygdomme i avlen. 

DKK arbejder løbende på at sikre en fysisk og mental sund bestand af hunde indenfor de enkelte racer. Sammen med den svenske og den norske kennelklub har Danmark førertrøjen på i den internationale hundeverden, når det gælder fokus på racehundenes sundhed.

Sundhedsarbejdet i DKK tilrettelægges i langt de fleste tilfælde i samarbejde med racens specialklub og i mange tilfælde i samarbejde med fagfolk både fra KU/SUND (det tidligere Kgl. Veterinær og Landbohøjskole) og med praktiserende dyrlæger, som rådgiver DKK i forhold til, hvad der er den mest fornuftige måde at gribe eventuelle problemer i forhold til en races sundhed an på.