MENU

Sirius Stjernehund

Dansk Kennel Klub afholder onlineprøver, hvor deltagere videooptager deres prøver og uploader link ind til bedømmelse. Disse prøver så sit lys hos DKK i 2022 og bliver løbende udvidet med nye prøver og challenges.

Se de seneste nyheder om siriusprøverne og find links til tilmelding og øvelsesbeskrivelserne nedenfor.

Nyheder om Sirius

Dato Nyhed
2/4-2024 Sirius Rally Blå Challenge er udgivet (de nye FCI rallyskilte) Se under challenge
25/3-2024 Sirius Show Begynder Stjerne Se under Sirius Show
20/3-2024 Sirius Nose Work for senior øvet er oprettet Se under nosework
14/3-2024 HTM er med i siriusprogrammet. Der er oprettet prøve i FP1 (færdighedsprøve 1) Se under HTM
5/2-2024 Det er nu muligt at gå til Sirius prøve i Rally Champion. Øvelsesbeskrivelse og tilmeldingslink ligger på Rally-siden. Se under Sirius Rally
1/2-2024 Opdaterede versioner af øvelsesbeskrivelser i stjernehvalp begynder, junior begynder, agility begynder og hoopers begynder Se under Stjernehvalp, Junior, agility og hoopers
3/1-2024 Sirius Rally årskonkurrencen, banetegninger kan downloades Se under Sirius Rally Bane Årskonkurrence
6/11-2023 Nyt tilmeldings- og uploadsystem af Sirius-prøverne via hundeweb! DKK har udviklet en integration af tilmelding til sirius-prøverne med hundeweb, for at systematisere afviklingen af prøver og godkendelser. https://www.hundeweb.dk/sirius

Aktiviteter med din hund

Få mere at vide


Baggrunden for Sirius Stjernehund

Det er Johanna Allanach, som er uddannet hundeinstruktør med mange års erfaring og desuden udøver indenfor en lang række discipliner på højt niveau, der er ophavskvinde til tankerne bag Sirius-programmet:

- Det, vi fra DKK´s side ønsker at opnå med Sirius-konceptet, er at motivere hundeejerne til – og give dem redskaberne til - at opbygge et helt enestående forhold til deres ”hunde-buddy". Igennem programmets øvelser giver vi det enkelte hund- og ejer-team et solidt fundament at stå på – bestående af grundlæggende træningsfærdigheder, forklarer Johanna Allanach.

Sirius Stjernehund er tænkt som et hundetrænings- og titelprøveprogram, der kan fungere som supplement til – og måske endda et yderligere incitament til at deltage i - den fysiske hundetræning, der foregår på træningspladserne rundt om i landet, fortæller hun.

Alle de øvelser, der indgår i Sirius-programmet, er nemlig nøje planlagt og stemmer overens med de træningsmetoder og øvelser, som DKK´s instruktørelever undervises i under DKK´s instruktøruddannelse. Derfor vil alle øvelserne kunne trænes og indlæres på DKK´s kredses træningspladser.

Hvem kan deltage?

Johanna Allanach forklarer, at Sirius-programmet med tiden vil være åbent for hunde i alle aldre, fra hvalp til senior, og for alle racer, både med og uden stambog.

- Tanken er, at programmet skal opfordre til målrettet træning af alle hundens færdigheder i alle dele af livet. Indenfor langt de fleste typer hundesport – ud over udstilling – er det først muligt at begynde at gå til prøver og konkurrencer, når hunden er ca. 10 måneder. Jeg håber, at vi med onlinekonceptet får nemmere ved at nå ud til den enkelte danske hvalpekøber og får ham eller hende til at forstå, hvorfor de skal træne med deres hvalp. Jeg satser også på, at konceptet giver opdrætterne et yderligere incitament til at opfordre deres hvalpekøbere til at træne med deres hundehvalp: Det er lettilgængeligt, og med en afsluttende, titelgivende prøve får man som både hvalpekøber og opdrætter lidt ekstra at prale af, f.eks. på de sociale medier! smiler Johanna Allanach skælmsk. Hun er selv opdrætter og hundesportsudøver på højt plan og ved, hvad titler og rosetter kan betyde, når man er ny indenfor hundesportskonkurrencer.

- Med Sirius-programmet giver vi også de mest ivrige konkurrenceudøvere mulighed for ”at komme tidligt i gang” – uden at gå på kompromis med hundens udvikling og niveau. Og vi giver de allerede erfarne hundeførere endnu et incitament til at træne målrettet med deres hund - igennem alle hundens livsfaser, fra hvalp til senior, forklarer hun og tilføjer, at træningen samtidig styrker samarbejdet mellem hund og fører og desuden medvirker til ansvarligt hundeejerskab.

En ekstra tilskyndelse til træning

I første omgang lancerer DKK Sirius Stjernehund med to forskellige discipliner, Stjernehvalp og Juniorstjerne, som hver især i første omgang tilbydes på begynder-niveau.
Der vil løbende blive føjet flere andre discipliner til Hundeuniversitetets Sirius Program samt flere niveauer indenfor hver disciplin. Ved at dele træningen op i øvelser på forskellige niveauer vil hvalp og ejer efter gennemførelse af de enkelte niveauer altid have et solidt fundament at bygge videre på i forhold hvalpens eller den voksne hunds videre uddannelse og træning.

Hvert niveau indenfor hver enkelt disciplin afsluttes med en prøve, der vurderes som enten bestået eller ikke-bestået. En bestået eksamen udløser en ”linje 3/ikke-stambogsført titel”, et diplom samt en roset.

- For nogle betyder det, at man har et mål at arbejde hen imod, et ekstra incitament til at gennemføre hver enkelt færdighed og øvelse med succes. En praktisk, titelgivende prøve kan betyde en mere målrettet træning hos den enkelte, mens selve prøven for andre kan være den egentlige motivation. Ønsker man slet ikke at gå til prøve, måske fordi man bliver nervøs, kan man bare undlade den del. Men måske giver online-konceptet lige præcis den luft, som den nervøse prøvedeltager har brug for - for at kunne gennemføre en prøve, understreger Johanna Allanach.

Det er en af fordelene ved, at Sirius-programmet i første omgang udelukkende tilbydes online: nemlig at man kan træne, indtil man er tilfreds med udførelsen af de øvelser, der indgår i den enkelte prøve.

I fremtiden vil det desuden være muligt at støtte sig til online-træningsvideoer via Hundeuniversitet, hvilket betyder, at hvis man som hundeejer er i tvivl om indlæringen af f.eks. en enkelt øvelse, får man mulighed for at se en onlineinstruktionsvideo på Hundeuniversitetet, der bryder øvelsen ned i de enkelte trin, der indgår i indlæringen af den specifikke øvelse.

Sirius Stjernehunde-titler, diplomer og rosetter

Siriusprogrammet er bygget op som et titelsystem baseret dels på programmets navn, Sirius, SR, suppleret af aktivitet/disciplin, f.eks. Stjernehvalp (SH) og niveau, f.eks. Begynder (B).

Hver disciplin eller niveau i Sirius-programmet kan afsluttes med en prøvebedømmelse. En bestået prøve udløser en (linje 3/ikke stambogsført) titel, et diplom samt en roset (sidstnævnte udleveres gratis af DKK ved beståelse af Sirius Stjernehvalp på begynder-niveau og kan tilkøbes i DKK´s webshop ved alle andre discipliner og niveauer).

Dvs. at en hund, der har bestået Sirius Stjernehvalp-programmets begynderniveau, kan få påført titlen SRSHB osv.

Sirius Stjernehunde-niveauer

I DKK forventer vi på sigt at kunne tilbyde en lang række forskellige discipliner indenfor vores nye titel- og træningsprogram, samt at hver disciplin vil kunne udføres på flere niveauer. Derfor er hver enkelt disciplin eller aktivitet i Sirius-programmet (i første omgang) inddelt i niveauerne:

Begynder - B
Øvet - Ø
Ekspert - E.

Meld din hund til prøve

En af fordelene ved Sirius-programmet er, at du som hundefører kan træne, indtil du er tilfreds med udførelsen af de øvelser, der indgår i den enkelte prøve.

Der er ikke nogen ”udløbsdato” på din prøvetilmelding, og du skal ikke nå at indsende din prøvevideo inden en bestemt dato efter at have meldt til prøven. Dvs. at du og din hund kan bruge al den tid, der skal til for at forberede jer bedst muligt til at kunne bestå prøven.

Det er op til dig selv som hundefører at vurdere, hvornår du og din hund er klar til at ”gå til bedømmelse”.

Læs mere om aflæggelse af prøve

Hvem kan blive Sirius Stjernehund?

I DKK ønsker vi at opfordre til målrettet træning af alle hundens færdigheder i alle dele af livet – fordi vi ved, at træning styrker samarbejdet og tilliden mellem hund og fører og desuden medvirker til ansvarligt hundeejerskab.

I DKK håber vi, at programmet dels kan give opdrættere et yderligere incitament til at opfordre deres hvalpekøbere til at gå til træning med deres hundehvalp, ligesom vi ønsker at give allerede erfarne hundeførere endnu et incitament til at træne målrettet med deres hund igennem alle hundens livsfaser - fra hvalp til senior.

Derfor er Sirius-programmet åbent for hunde i alle aldre og af alle racer, både med og uden stambog. Hvis din hund ikke ”er født med” en stamtavle, f.eks. fordi den er en blanding af to racer eller har en stamtavle fra en organisation, som ikke er anerkendt af FCI, kan den deltage med med et "startnummer".

Sirius-programmet vil dermed fungere som et supplement til - og et yderligere incitament til at deltage i - den fysiske hundetræning, der foregår på DKK´s kredses træningspladser rundt om i landet.

Målrettet træning fra hvalp til senior

Sirius-programmet er opdelt i en række forskellige discipliner, som hver især kan udføres på flere niveauer.

Hvert niveau kan - men skal ikke - afsluttes med en bestået/ikke-bestået eksamen.

Sirius-programmet er planlagt ud fra de træningsmetoder og øvelser, som DKK´s instruktører undervises i ved DKK´s instruktøruddannelse. Derfor vil de øvelser, der er en del af Sirius-programmets disciplin- og niveau-prøver kunne trænes og indlæres dels på DKK´s kredses træningspladser og dels indlæres via Hundeuniversitets online Sirius-træningsprogram.

Øvelserne kan trænes både indendørs og udendørs (enkelte øvelser skal dog udføres udendørs ved prøveaflæggelse).

Få papir på din hunds stjernestatus

I menuen til højre kan du læse mere om de discipliner og niveauer, vi i DKK allerede har udviklet - og flere er på vej, så hold gerne øje med siden her.
Og god fornøjelse med træningen - vi glæder os til, at vi sammen kan få ophøjet DIN hund til stjernestatus!

Om selve stjernen på himlen

Sirius er den største og klarest lysende stjerne i konstellationen Canis Major, ”Store Hund”, hvor stjernen udgør stjernebilledets ”næsetip” - måske er det også derfor, Sirius har fået tilnavnet ”Hundestjernen”.

Ifølge den græske mytologi var sagnhelten Orion en gudsbenådet jæger, men han var intet uden sine hunde, ”Store Hund” og ”Lille Hund”, som - ifølge mytologien - var så exceptionelt dygtige jægere, at Zeus ophøjede dem til stjernestatus.

Sirius er også navnet på den danske militære specialenhed, der dagligt patruljerer i kongerigets nordlige egne; i vinterhalvåret primært vha. hundeslæde langs Nordøstgrønlands 16.000 km lange, ubeboede kyststrækning under forhold, hvor ingen andre kan komme frem. Derfor består styrken af 12 mand og ca. 69 grønlandshunde. Det kræver en hund af en vis kaliber - en stjernehund, om man vil.

Med de tre historier i baghovedet lå det lige til højrebenet, at Sirius også skulle være navnet på Dansk Kennel Klubs nye trænings- og titelprøvekoncept.

Alle siriusprøver kan tilmeldes her

Kontakt DKK

Dansk Kennel Klub
Parkvej 1
2680 Solrød Strand
56 18 81 00
post@dkk.dk
CVR 11 88 18 15

Bank

Betalinger til Dansk Kennel Klub
Reg. nr.: 9070 Konto: 1639581302
IBAN-nr: DK3090701639581302
SWIFT-kode: VRAADK21

Min side Presse Eksteriørdommer Dyrlæge Regler og instrukser Blanketter Specialklubber Privatlivspolitik Klubsystemer Få rabat som DKK medlem