MENU

Syringohydromyeli

Ordet syringomyeli (SM) er sammensat af de to græske ord syrinx og myelos. Syrinx betyder rør og myelos betyder marv.

Hvad er Syringohydromyeli?

Sygdommen, der forkortes SM, ses især hos cavalier king charles spaniels, og ofte sammen med det, der kaldes Chiari like malformation – eller CM.

CM er en defekt i udviklingen af kraniet, der kan være årsag til at den bagerste del af lillehjernen presses ud og ned imod rygmarven. Det kan igen give ændrede trykforhold og ændringer i strømningen af væske i og omkring rygmarvskanalen. Hvis der dannes væskefyldte hulrum i rygmarven kaldes tilstanden syringohydromyeli og et væskefyldt hulrum kaldes en syrinx.

Symptomer

Symptomerne på CM og SM varierer meget. Nogle hunde er bare lidt ekstra følsomme for berøring af hals og nakke, mens andre klør sig meget i området.

Hunde med alvorlige tilfælde af CM/SM kan have mange smerter samt neurologiske symptomer som slingrende gang og muskelsvaghed. I sidste ende kan det blive nødvendigt at aflive disse hunde.

Hvordan diagnosticeres Syringohydromyeli?

CM og SM diagnosticeres ved hjælp af en MR skanning, og det er kun specifikke dyrlæger, der er godkendt til at lave undersøgelsen. Som for alle andre sundhedsundersøgelser, skal der købes rekvisition først. Ved undersøgelsen gradueres syrinx på en skala fra 0 - 2 og med en bogstavsbetegnelse alt efter hundens alder: C (12 mdr. – 3 år), B (3 år – 5 år), A (5 år- resten af livet).

Avlskrav indføres den 1. august 2023

Fra den 1. august 2023 er det et krav for stambogsføring af cavalier king charles spaniels i DKK, at begge forældredyr er MR-skannet og har en godkendt status registreret. Hunden skal være minimum 12 måneder gammel ved første undersøgelse.

Du finder den fulde ordlyd af avlskravene på hundeweb og det er også muligt at læse mere om undersøgelsen og se en liste over godkendte dyrlæger på hjemmesiden for Cavalierklubben.


Kontakt DKK

Dansk Kennel Klub
Parkvej 1
2680 Solrød Strand
56 18 81 00
post@dkk.dk
CVR 11 88 18 15

Bank

Betalinger til Dansk Kennel Klub
Reg. nr.: 9070 Konto: 1639581302
IBAN-nr: DK3090701639581302
SWIFT-kode: VRAADK21

Min side Presse Eksteriørdommer Dyrlæge Regler og instrukser Blanketter Specialklubber Privatlivspolitik Klubsystemer Få rabat som DKK medlem