MENU

Doping

Når en hund skal deltage på en udstilling, prøve eller mentalbeskrivelse i DKK, må den ikke være behandlet med stoffer, der neddæmper eller opildner dens temperament eller som påvirker dens ydeevne f.eks. ved at dæmpe smerter.

Der er flere årsager til at præparter eller behandlinger, der kan virke præstationsfremmende, ikke er tilladt at bruge forud for deltagelse i prøver og konkurrencer.

 1. Hensynet til hunden – dvs. dyrevelfærd:
  Hvis en hund er halt, f.eks. på grund af en skade, kan det forværre skaden hvis hunden medicineres med smertestillende medicin for at kunne deltage i f.eks. en markprøve eller et agilitystævne
 2. Hensynet til konkurrenterne – dvs. ”fairness”:
  Konkurrencer går ud på at kåre den hund, der klarer sig bedst på dagen. Hvis konkurrencen skal være ”fair”, kræver det at deltagerne dyster ud fra de samme forudsætninger. Det skal være hundens medfødte evner, kombineret med ejerens dygtige træning, der giver en vinder – ikke diverse præstationsfremmende medikamenter.
 3. Hensynet til fremtidige hvalpekøbere – dvs. valg af avlsdyr:
  Deltagelse i hundesports-konkurrencer er en hobby – men i mange racer er det også grundlaget for udvælgelse af avlsdyr. Ved hjælp af præmieringer på udstillinger, prøver m.m., kan man dokumentere, at en hund er racetypisk i forhold til eksteriør, temperament og/eller brugsegenskaber. Derfor er det selvfølgelig vigtigt, at hundene bliver bedømt som de er. Deres præstationer må ikke være hjulpet på vej af medicinering eller operative indgreb, der har sløret eventuelt arvelige sygdomme eller som har haft til formål at rette eksteriørfejl.

Hvad betragtes som doping?

Det er ikke ligetil at opstille en liste over tilladte og forbudte stoffer. Vi kender det fra de menneskelige sportsgrene; når man laver regler, gives der samtidig idéer til smuthuller. Og der er altid en fare for, at lister over godkendte og forbudte stoffer halter tre skridt bagefter. For ikke at tale om, at muligheden for at spore de forskellige stoffer ikke altid er til stede.

Eksempler

Derfor undlader vi i DKK at offentliggøre en liste over stoffer, vi betragter som forbudte, men vil i stedet herunder nævne en række eksempler på resultater af behandlinger, der er uønskede, i forbindelse med alle former for hundesport i DKK-regi:

 • Smertelindring
 • Neddæmpning af angst, aggression eller andre mentale problemer
 • Bekæmpelse af infektioner
 • Behandling af såkaldt endokrine lidelser (ubalance i organer som skjoldbruskkirtlen, bugspytkirtlen eller binyrerne)
 • Afhjælpning af symptomer på hudsygdomme
 • Behandling/forebyggelse af kramper/epilepsi
 • Afhjælpning af symptomer på hjertesygdomme
 • Kemisk kastration
 • Alle indgreb, der kan skjule arvelige sygdomme, eller rette op på eksteriørfejl (f.eks. operation for entropion/ektropion, brachycephalt syndrom, korrektion af bidfejl og lign.)

Det er meget forskelligt hvor lang tid der går, før de forskellige medicintyper er ude af kroppen. Man kan derfor uforvarende komme til at stille med en hund, der er dopet, hvis den har været i en eller anden form for behandling. For at være på den sikre side, bør man spørge den behandlende dyrlæge om hvor længe hunden vil være påvirket af en given medicinering.

Dispensation

Det er muligt at søge dispensation fra DKK's dopingregler, hvis du ønsker at deltage på udstilling, prøve eller mentalbeskrivelse med en hund, der er blevet opereret eller som er i medicinsk behandling. Det kræver, at du udfylder et skema hvorpå den dyrlæge, der har iværksat behandlingen af din hund, skal skrive under på at det er forsvarligt. DKK tager et gebyr på 250 kr. for at behandle en dispensationsansøgning. Du finder skemaet sammen med DKK's andre blanketter her under overskriften "Sundhed": Dispensation fra dopingreglerne

Dispensationen gives til en specifik konkurrencedisciplin, da der er stor forskel på graden af belastning. Du kan godt søge dispensation til flere discipliner i samme ansøgning.

I nogle tilfælde kan dispensationen være betinget af at der nedlægges avlsforbud på hunden. Det skyldes, at nogle former for behandling kan skjule lidelser, der betragtes som arvelige. Vær opmærksom på, at avlsforbuddet gælder hele hundens liv.Konkurrencedeltagelse med kemisk kastrerede hunde kræver ligeledes dispensation efter udfyldelse af denne blanket, og dispensationen vil medføre at der nedlægges avlsforbud på hunden.

Hver ansøgning vil blive afgjort ud fra en konkret vurdering foretaget af DKK's dyrlæge eventuelt med inddragelse af DKK's Sundhedsudvalg og/eller eksterne rådgivere.

DKK godkender dispensationer givet af de andre nordiske landes kennelklubber. Hvis der foreligger gyldig dokumentation for, at en hund har fået dispensation til at konkurrere i Norge, Sverige, Finland eller Island, skal der altså ikke også søges om dispensation i DKK.

Kontakt DKK

Dansk Kennel Klub
Parkvej 1
2680 Solrød Strand
56 18 81 00
post@dkk.dk
CVR 11 88 18 15

Bank

Betalinger til Dansk Kennel Klub
Reg. nr.: 5035 Konto: 0001361253
IBAN-nr: DK 45 50350001361253
SWIFT-kode: JYBADKKK

Min side Presse Eksteriørdommer Dyrlæge Regler og instrukser Blanketter Specialklubber Privatlivspolitik Klubsystemer Få rabat som DKK medlem