Der er flere årsager til at præparter eller behandlinger, der kan virke præstationsfremmende, ikke er tilladt at bruge forud for deltagelse i prøver og konkurrencer.

  1. Hensynet til hunden – dvs. dyrevelfærd:
    Hvis en hund er halt, f.eks. på grund af en skade, kan det forværre skaden hvis hunden medicineres med smertestillende medicin for at kunne deltage i f.eks. en markprøve eller et agilitystævne
  2. Hensynet til konkurrenterne – dvs. ”fairness”:
    Konkurrencer går ud på at kåre den hund, der klarer sig bedst på dagen. Hvis konkurrencen skal være ”fair”, kræver det at deltagerne dyster ud fra de samme forudsætninger. Det skal være hundens medfødte evner, kombineret med ejerens dygtige træning, der giver en vinder – ikke diverse præstationsfremmende medikamenter.
  3. Hensynet til fremtidige hvalpekøbere – dvs. valg af avlsdyr:
    Deltagelse i hundesports-konkurrencer er en hobby – men i mange racer er det også grundlaget for udvælgelse af avlsdyr. Ved hjælp af præmieringer på udstillinger, prøver m.m., kan man dokumentere, at en hund er racetypisk i forhold til eksteriør, temperament og/eller brugsegenskaber. Derfor er det selvfølgelig vigtigt, at hundene bliver bedømt som de er. Deres præstationer må ikke være hjulpet på vej af medicinering eller operative indgreb, der har sløret eventuelt arvelige sygdomme eller som har haft til formål at rette eksteriørfejl.