MENU

BOAS

Hunde af racerne engelsk bulldog, fransk bulldog og mops kan få registreret deres BOAS-status hos DKK. Afkom af førnævnte racer kan kun stambogsføres, såfremt begge forældre før parring har en officiel BOAS-status, der er godkendt til avl, registreret i DKK. Her på siden finder du mere information om BOAS-gradueringen.

Hvad er BOAS?

BOAS er en forkortelse for Brachycephalic Obstructive Airway Syndrome, som er en samlet betegnelse for de vejrtrækningsproblemer, der især rammer de såkaldt brachycephale hunderacer, dvs. racer med kort næseparti som f.eks. bulldogs og mops.

Hos hunde, som lider af BOAS, er den frie passage af luft gennem de øvre luftveje mere eller mindre forhindret. Det kan give symptomer fra mild snorken til alvorlige vejrtrækningsproblemer.

De hunde, der har BOAS i alvorlig grad, har nedsat velfærd og livskvalitet. Det er dog langt fra alle brachycephale hunde, som lider af BOAS. Der findes mange sunde og friske hunde, og DKK mener at det er disse hunde, som bør bruges i den fremtidige avl for at sikre racernes fortsatte beståen og velfærd.

Symptomer på BOAS

Nedenstående symptomer kan være tegn på, at en hund har BOAS. De skal derfor ikke betragtes som ”normalen” hos en hund af en brachycephal race:

 • Besværet vejrtrækning
 • Snorke- eller hvæselyde, når hunden trækker vejret
 • Forsnævrede næsebor
 • Hyppige opkastninger eller gylpen
 • Søvnproblemer. Nogle kortnæsede hunde vælger næsten altid at sidde op at sove eller sove med hovedet hvilende på noget højt. Vær opmærksom på, at det kan være et symptom på, at hunden har problemer med at få luft nok, når den sover.
 • Varmeintolerance. Hunde har ingen svedkirtler og regulerer i stedet temperaturen ved at ”halse” med åben mund. Hvis de øvre luftveje er snævre eller delvist blokerede, bliver temperaturreguleringen vanskelig og i værste fald kan hunden kollapse.
 • Nedsat lyst til bevægelse/motion eller leg med andre hunde.

Hvis din hund udviser ét eller flere af ovenstående symptomer, anbefaler DKK, at du tager en tur fordi din dyrlæge og får den tjekket.

Næsebor

Næseborenes udformning har stor betydning for luftens frie passage, og dermed hundens evne til at trække vejret normalt. Hos nogen brachycephale hunde er næseborene forsnævrede - eller "stenotiske", som man også kan kalde det. I forbindelse med en BOAS-graduering, bliver næseborene scoret i fire kategorier som hhv. åbne, mildt, moderat eller alvorligt stenotiske. Figuren nedenfor viser eksempler på de fire kategorier hos mops (Pugs), fransk bulldog (French bulldogs) og engelsk bulldog (Bulldogs). Det er især den øverste del af næseborene, der har betydning for luftens frie passage. Det kan f.eks. godt se ud som om de snuder, der er afbildet i den vandrette række med "Moderat stenosis", er åbne for luftpassage nederst, men det er de reelt ikke, for den nederste del af næsens åbning ender nærmest i en ”blindgyde”.Link til den originale artikel af Liu et al, 2017, hvor figuren stammer fra

Hvordan forebygger man BOAS

For at sikre sundheden hos de fremtidige generationer af hunde, skal BOAS forebygges ved at udvælge de sundeste forældredyr til avl. Her og nu kan man også forebygge nogle af problemerne ved at holde sin hund slank og i god fysisk form. Vær opmærksom på risikoen for overophedning og begræns motionering i meget varmt vejr.

Man kan bruge et såkaldt Body Condition Score-skema (BCS) til at vurdere en hunds idealtilstand i forhold til vægt. Det er en skala fra 1 til 9, hvor 4 og 5 repræsenterer idealvægten. Hunde med BCS 1-3 ligger under normalen og hunde med BCS 6 -9 har en vægt, der ligger over den ideelle.

Link til WSAVA's BSC skema

Sundhed og sygdom

DKK indfører BOAS-graduering

For at forbedre sundhedstilstanden hos de brachycephale racer gennem avl, er det nødvendigt med en objektiv og præcis vurdering af sundheden hos de potentielle avlshunde. I forhold til luftvejene vil det sige en vurdering og registrering af BOAS-grad, som skal være tilgængelig for både opdrættere og hvalpekøbere. For at løse denne opgave har DKK indgået et samarbejde med den engelske forsker og dyrlæge, Jane Ladlow, fra BOAS-gruppen ved University of Cambridge og med den engelske kennel klub, der administrerer gradueringssystemet.

Den engelske kennelklub har produceret en informationsvideo om BOAS - se den her

Sundhed og sygdom

Hvilke hunde kan BOAS-gradueres?

En hund skal være mindst 12 måneder gammel for at blive BOAS-gradueret, og undersøgelsesresultatet er gyldigt i to år. Gradueringen kan foreløbigt kun anvendes til racerne engelsk bulldog, fransk bulldog og mops, da det er disse racer, Jane Ladlows forskning er udført på. Forventningen er dog, at flere racer vil kunne knyttes til gradueringssystemet senere.

Hvordan foregår en BOAS-graduering?

Formålet med gradueringen er at vurdere hundens vejrtrækningsfunktion, og det sker ved at undersøge den før og efter en såkaldt belastningstest. Dyrlægen starter med at observere hunden i hvile for at høre, om der er snorke- eller hvæselyde, eller om hunden har besvær med vejrtrækningen. Dyrlægen lytter også på hunden med et stetoskop og vurderer næseborenes udformning. Herefter skal hunden gennemføre en belastningstest, som består af 3 minutters bevægelse i rask gang – det svarer til en hastighed på 6-8 km/t. Som regel er det ejeren, der går med hunden i line efter dyrlægens anvisning, men belastningstesten kan også udføres af en anden, hvis det er nødvendigt. Efter belastningstesten vurderer dyrlægen hunden igen og tildeler hunden en BOAS-status på en skala fra 0 til III.

Klassificering af BOAS

Det engelske system til graduering af BOAS har fire grader

Grad 0: Hunden er klinisk upåvirket og udviser ingen symptomer fra luftvejene

Grad I: Hunden er klinisk upåvirket men har milde BOAS-symptomer fra luftvejene, der dog ikke påvirker hundens aktiviteter

Grad II: Her er hunden klinisk påvirket og har moderate symptomer fra luftvejene, som bør undersøges nærmere. Hunden kan have brug for f.eks. et vægttab eller behandling af dyrlæge

Grad III: Hunden er klinisk påvirket og har alvorlige symptomer på BOAS fra luftvejene. Den bør undersøges grundigt med henblik på at iværksætte en passende behandling – evt. operation

Sundhed og sygdom

Krav i forhold til avl

Med BOAS-gradueringen tilbyder DKK et nyt redskab, som opdrætterne kan bruge i udvælgelsen af avlsdyr. Ifølge Jane Ladlows anbefalinger kan hunde med grad 0 og I bruges frit i avl. Tjek din races avlskrav og avlsanbefalinger på hundeweb i god tid, før du planlægger en parring.

1. maj 2024 er DKK's nye avlskrav trådt i kraft og nedenfor vises i de grønne felter, de parringskombinationer som godkendes. Rød viser de kombinationer, der ikke godkendes.

Hunde, der er opereret i luftvejene, sidestilles med Grad III og må ikke bruges i avl.

Sundhed og sygdom

Hvem kan graduere?

BOAS-gradueringen foretages af en dyrlæge, der har deltaget på et særligt kursus. Uddannelsen af dyrlæger har i særlig grad været besværliggjort af Covid-19, men i maj måned 2022 kunne DKK endelig sende to danske dyrlæger på kursus i England. Disse dyrlæger skal fungere som såkaldte ”chief assessors” eller ”chef-undersøgere” og er begge tilknyttet KU/SUND. I januar 2023 blev yderligere fem danske dyrlæger uddannet i Sverige og i juni 2023 endnu fem i Norge. BOAS-gradueringen startes op med disse 12 dyrlæger, der er geografisk spredt over hele landet. Hvis det viser sig at blive nødvendigt med flere dyrlæger, der kan BOAS-graduere, tager DKK stilling til om der skal afholdes kurser i Danmark, eller om de kan blive uddannet i udlandet.

Jeg vil have min hund gradueret – hvad gør jeg?

Hunden skal være mindst 12 måneder gammel for at blive BOAS-gradueret, og undersøgelsesresultatet er gyldigt i 2 år. Ligesom det er tilfældet for alle andre sundhedsundersøgelser i DKK, skal du starte med at købe en rekvisition. Rekvisitionen købes på www.hundeweb.dk – og har du ikke en brugerprofil, skal du oprette dig som bruger, før du kan købe rekvisitionen. I forbindelse med købet skal du vælge den dyrlæge, der skal foretage gradueringen.

Nedenfor ses en oversigt over de dyrlæger, der er godkendt til at udføre BOAS-graduering i Danmark, samt hvordan de kan kontaktes for tidsbestilling:

Sjælland: Dyrlæge Tidsbestilling
Universitetshospitalet for Familiedyr, Dyrlægevej 16, 1870 Frederiksberg Jakob Willesen Send en mail til boas@sund.ku.dk
Universitetshospitalet for Familiedyr, Dyrlægevej 16, 1870 Frederiksberg Ragnhild Skogstrøm Gundersen Send en mail til boas@sund.ku.dk
Dyrlægehuset Farum, Rådhustorvet 1, 3520 Farum Sasja Borup Pustelnik (Barsel indtil 2025) Tlf. 44222226
Anicura Køge Dyrehospital, Ølby Center 12, 4600 Køge Nina Diers Tlf. 70250202
Falke Dyreklinik, Erantisvej 53, 4700 Næstved Sif Berg Tlf. 55738586

Fyn: Dyrlæge Tidsbestilling
Årslev Dyreklinik, Brovej 11, 5792 Årslev Cecilie Knold Tlf. 65991211

Jylland: Dyrlæge Tidsbestilling
Evidensia Kolding Dyrehospital, Eliassensvej 5, 6000 Kolding Ester Thinggaard Tlf. 75522333
Egtved Dyrlægerne, Nydamsvej 21, 6040 Egtved Astrid B. Lund Tlf. 75552400
Skejby Dyreklinik, Skelager 1A, 8200 Aarhus Tine Marx Tlf. 86109555
Anicura Aarhus Dyrehospital, Hasselager Centervej 12, 8260 Viby J Thomas Andreasen Tlf. 86282788
Byens Dyreklinik, Rosenvangs Alle 2, 8260 Viby J Helene Oudrup Bech Tlf. 82307015
Anicura Dyrehospitalet City Syd, Vandmanden 10D, 9200 Ålborg Bo Andersen Tlf. 98117400

Sådan gør du

 • Start med at bestille tid hos en af de godkendte dyrlæger
 • Køb så en rekvisition til undersøgelsen og vælg den korrekte dyrlæge og dato. Du kan enten printe og medbringe rekvisitionen eller blot vise den på f.eks. din telefon.
 • Registreringen af undersøgelsen foregår elektronisk, så dyrlægen skal kunne hente hundens data fra hundeweb, hvorfor rekvisitionen skal være købt inden man får hunden undersøgt.
 • Dyrlægen undersøger hunden, og derefter bliver du sendt ud at løbe med hunden i 3 minutter. Hvis du ikke selv har mulighed for at løbe, kan du medbringe en anden person. Når du bestiller tid, kan du også spørge dyrlægen, om der evt. er en person i klinikken, der kan hjælpe til.
 • Efter løbetesten undersøger dyrlægen hunden igen og tildeler den en grad imellem 0 og III. Der bliver genereret et elektronisk certifikat, som bliver sendt direkte til den mailadresse, du har tilknyttet din brugerprofil på hundeweb, og som du brugte ved køb af rekvisitionen. Hundens status vil desuden fremgå af hundens side i hundedatabasen, men grundet GDPR-reglerne ligger certifikatet ikke der, da det indeholder din adresse og kontaktoplysninger.
 • Hvis du har brug for et printet certifikat med dyrlægens stempel og underskrift, kan du bede om det, når undersøgelsen er afsluttet.

Sundhed og sygdom

Nye undersøgelser

Der er ingen begrænsning for, hvor mange gange en hund kan blive BOAS-gradueret, men der skal gå minimum 3 måneder mellem hver undersøgelse. Det er det sidste resultat, der regnes som gældende.

Hvis en ejer ønsker at klage over et BOAS-resultat, kan resultatet efterprøves hos én af de to ”chief-assessors” eller særligt sagkyndige; Jakob Willesen eller Ragnhild Gundersen, der begge er fra KU/SUND. Hvis resultatet fra den sagkyndige vurdering afviger fra det påklagede resultat, vil det være gradueringen fra den særligt sagkyndige, der er gældende. Det påklagede resultat vil blive fjernet fra hundeweb.

Sundhed og sygdom

Bliv klogere

Nedenfor kan du finde nogle informative film om BOAS som er produceret af henholdsvis Norsk Kennel Klub og den engelske kennel klub, The Kennel Club.

The Kennel Club

NKK - Jane Ladlow

NKK - Veterinær Thomas Sissner

Kontakt DKK

Dansk Kennel Klub
Parkvej 1
2680 Solrød Strand
56 18 81 00
post@dkk.dk
CVR 11 88 18 15

Bank

Betalinger til Dansk Kennel Klub
Reg. nr.: 9070 Konto: 1639581302
IBAN-nr: DK3090701639581302
SWIFT-kode: VRAADK21

Min side Presse Eksteriørdommer Dyrlæge Regler og instrukser Blanketter Specialklubber Privatlivspolitik Klubsystemer Få rabat som DKK medlem