I Dansk Kennel Klub anerkender vi, og registrerer vi nogle racer, der ikke er anerkendt af vores hovedorganisation, FCI.

Til det formål har vi oprettet et såkaldt X-register, der kan betegnes som et parallelt registreringssystem til det, vi benytter til FCI-anerkendte racer.

Optagelse i X-register

Efter indstilling fra NKU og vedtagelse af DKK´s bestyrelse kan ikke-FCI anerkendte racer stambogsføres i DKK's X-register.

Når hunden er registreret, får den samtidig udstillingsret på Dansk Kennel Klubs udstillinger (dog kan de ikke gå videre til konkurrencen om bedst i gruppen og kan ikke modtage det internationale certifikat, CACIB).

Stambogen er ikke anerkendt af FCI og kan ikke benyttes til FCI-anerkendt avl. Afkom kan kun stambogsføres i DKK's X-register.

Når en race er godkendt til registrering i X-register af NKU, gælder beslutningen for alle de nordiske lande. Det giver derfor mulighed for, at man i disse lande kan konkurrere i forskellige hundesportsgrene; lydighed, rally lydighed, agility, nose work og HTM/freestyle.