MENU

Ti tip til en god start med hvalpen

Her giver vi dig 10 gode råd og fiffige tip, der kan give dig og din hvalp en god start på jeres nye fælles tilværelse.

1. De første dage og nætter

Hvalpen bliver hurtigst tryg i sit nye hjem, hvis du lader den være i din umiddelbare nærhed de første par dage og nætter. Husk på, at hvalpen kommer fra trygge, kendte omgivelser, hvor den har haft selskab af både sin mor og sine søskende, og nu er den pludselig alene et fremmed sted. Lad derfor hvalpen sove ved siden af sengen, eller læg dig på en madras der, hvor du ønsker, at hvalpen skal sove fremadrettet. Når hvalpen efter en tid er faldet til, kan du trinvis flytte kurven derhen, hvor du ønsker, at hvalpen skal sove. Denne metode virker og er ikke stressende for hverken dig eller hvalpen.

Skrøne: Det er altså en gammel skrøne, at den eneste måde hvalpen lære at sove alene på, er, at lade den hyle sig i søvn bag en lukket dør, og metoden er både stressende for hvalp og ejer.

2. Sikkerhed og sund fornuft

Hvis du ikke allerede har gjort dig tanker om hvalpens sikkerhed i og uden for hjemmet, inden hvalpen flytter ind, er det med at komme i gang. Ejerens ubetænksomhed kombineret med stejle trapper, blottede el-ledninger, diverse kemikalier, huller i hegnet og swimmingpools med høje kanter er hvert år skyld i, at mange hunde mister livet. Gennemgå derfor hjemmet for steder, hvor hvalpen potentielt kan komme galt af sted. Luk dørene til "roderum" og adskil evt. andre rum, den ikke behøver at have adgang til, med en babylåge. Det gør det mere overskueligt at holde øje med hvalpen. Sørg også for at fjerne nipsgenstande, dyre italienske lædersko og arvestykker, du ikke kan tilgive, at hvalpen sætter tandmærker i.

3. Hvalpens nye verden

Når hvalpen kommer til sit nye hjem bliver dens verden med et slag voldsomt udvidet. Det vil i praksis sige, at hvalpen skal lære, at venlige, fremmede mennesker, andre hunde og dyr også er en del af dens verdensbillede. Denne vigtige træning bør starte hos opdrætteren, men den skal fortsættes, når du får hvalpen hjem. Hemmeligheden bag en vellykket socialisering af hvalpen, er at forsøge at se omgivelserne med hvalpens øjne.
Begynd med korte, positive møder med mennesker og dyr samt små ture rundt i de udendørs omgivelser. Hvalpens naturlige nysgerrighed gør, at den gerne vil udforske omgivelserne, og det skal du støtte den i. I takt med de positive oplevelser vil hvalpens selvtillid vokse, og snart vil hvalpen tillidsfuldt følge dig, hvor du går.

Skrøne: Det er en skrøne, at hvalpen ikke må tages med ud, før den er færdigvaccineret (altså ved ca. 16 ugers alderen), fordi hvalpen så vil blive syg. Hvis hvalpen i øvrigt er sund og rask, og er i gang med et vaccinationsprogram, kan man trygt tage den med ud efter dens 8. leveuge. De positive oplevelser, hvalpen får med mennesker, miljø m.m., er uerstattelige og fundamentale for hundens trivsel som voksen, og de overskygger langt den meget lille risiko, der er for, at hvalpen kan blive smittet og syg.

4. Ren besked om renlighed

Det er egentlig meget enkelt: det der kommer ind, skal også ud! Ved at huske nogle simple regler, kan du hjælpe din hvalp til at blive renlig på rekordtid.
Hvalpen skal besørge eller tisse, hver gang den har sovet (straks, når den vågner), når den har spist og drukket, når den har leget og været i bevægelse mere end nogle få minutter, samt når der kommer gæster, eller når den på anden måde bliver opstemt. Regn med, at hvalpen skal tisse ca. én gang i timen i dagtimerne.
Indledningsvis skal du ikke vente på, eller forvente, at hvalpen signalerer til dig, at den vil ud og besørge. Den vil blot søge lidt væk fra sove- og opholdsområdet og forrette sin nødtørft. Menneskeboliger er ofte så store, at et afsides rum forveksles med hvalpens forestilling om "at være uden for hulen".
Det er vores ansvar at sørge for at tage hvalpen udenfor på de førnævnte tidspunkter.

Tag hvalpen ud og bliv ude til den har besørget. Ros hvalpen, når det sker (og giv evt. signalet "tis så"). På denne måde får hvalpen ikke succes med at besørge inde og erfarer hurtigt, at den bliver rost for at besørge udenfor. Meget snart vil den selv begynde at gå mod den døren og pibe, når den skal besørge.

Hvis uheldet er ude, så sørg for at rengøre området godt og gå tilbage til at sørge for at få hvalpen til at gå ud, når du forventer, at den skal. Hvis hvalpen har besørget, inden du er stået op om morgenen, så fodr den lidt tidligere, end du plejer at gøre og sæt vækkeuret til at ringe ½ time tidligere end normalt. På den måde kan du vække hvalpen og sørge for, at den kommer ud i tide (og så kan I jo altid gå i seng igen).

Skrøne: Det er en skrøne, at det hjælper at straffe hvalpen for at besørge inde – også når du ser den gøre det. Afstraffelse vil kun tjene til at få hvalpen til at blive usikker overfor dig og evt. lære den, at den ikke skal besørge ved din tilstedeværelse – heller ikke når den er udenfor!

5. Hvile og god beskæftigelse

Når du betragter din hvalp, vil du bemærke, at den veksler mellem aktivitet og hvile. Begge dele er vigtige for hvalpens udvikling.

Har du børn i huset skal også de lære at respektere, at hvalpen skal have fred og ro, når den er træt.

Hvalpen har i den første tid ikke det store behov for motion, men har derimod behov for nye, spændende oplevelser, der styrker dens mentale udvikling. Du bør stimulere hvalpen i at bruge alle dens sanser, herunder også dens lugtesans. Når vi, flinke som vi er, serverer hundens foder i madskålen, fratager vi hunden glæden og udfordringen i at bruge næsen. I naturen ville ulven/hunden skulle søge efter et byttedyr, følge sporet over mange kilometer og endelig fange byttet. Det skal tamhunden ikke, men den har stadig brug for at bruge næsen og få trættet sanserne. Ved at lade hunden søge efter sin mad på græsplænen og lede efter gemt legetøj inde og ude, kan vi igen lade hunden bruge sanserne og blive mentalt træt på en naturlig måde.

6. Vis vejen

Skab trygge rammer for din hvalp. Det gør du ved at vise den vejen, være en god "forælder", som skaber rammer for ønsket adfærd og sætter grænser for uønsket adfærd. Som menneskeforældre skal vi fokusere på et gensidigt samarbejde. Vi vil naturligt have den mest ansvarsfulde rolle, og derfor skal vi som mennesker skabe nogle nye termer, som bygger på tillid og respekt - frem for dominans. For at din hund kan trives, skal den føle sig som en del af en dynamisk og mobil flok.

Skrøne: Det er en skrøne, at du ikke har været "alfa" nok eller udvist dårligt og ikke dominant adfærd, og at dette har resulteret i udadreagerende adfærd fra din hund. En flokleder behøver ikke spiser først, og din hund må gerne gå foran dig, ligesom den gerne må sidde på dig - det er ikke ensbetydende med, at den vil overtage magten. Dominans er desværre ofte blevet associeret med begrebet lederskab, og dette har haft en katastrofal udvikling på, hvordan vi igennem 70´erne og 80´erne har opdraget vores hunde.

7. Gode vaner gi’r gode venner

At gø, grave, springe op, bide, løbe væk, tigge om mad, bide i ting osv. er alt sammen helt naturlig hundeadfærd, altså ting, alle hunde gør i et eller andet omfang. Når hunden flytter ind hos os, bliver det så vores opgave at lære hvalpen hvor, hvornår og hvor meget vi ønsker af den forskellige adfærd. I den forbindelse gælder et par grundregler:

Det er nemmere at give hvalpen gode vaner end at vænne den af med de dårlige. Ros for ønsket adfærd og sig "Nej!" og ignorer eller afled hundens opmærksomhed, når den gør noget, du ikke ønsker. Mange gør - fejlagtigt - det, at de kun irettesætter hunden for de ting, de ikke vil have, at den skal gøre. Altså skælder ud, når den bider, springer op, gør m.m. Det er en svær og stressende måde at lære på for hvalpen. Ofte gentager hunden de ønskede ting, fordi den dog opnåede én ting, at få din opmærksomhed! Alle hunde søger naturligt at gentage de ting, der resulterer i noget positivt – opmærksomhed, kontakt, ros. I praksis vil det sige, at du, i stedet for at bruge en masse energi på at irettesætte hunden hele tiden, skal give den opmærksomhed og ros, når den gør det, du gerne vil have. Her gælder det også om at se efter de små ting: Ligger hunden roligt? Hilser den uden at springe op? Går der folk forbi hækken uden af den gør? Følger den dig i slap line når du går? Leger den roligt uden bide hårdt?

Begynd denne træning med hvalpen, når du får hunden hjem. Man glemmer ofte at starte denne indlæring, når hvalpen er lille. Små bløde hvalpepoter er jo mere charmerende at mærke på kroppen, end poterne på en udvokset - og snavset - hund, der hopper op ad gæsterne. Så selv om man ikke finder adfærden problematisk for en nuttet hvalp, skal man lave regelsættet og håndhæve det, fra hvalpen er lille.

8. Alene hjemme-træning

Når hvalpen, efter nogle dage, er faldet godt til i de nye omgivelser, er det tid til at starte alene-hjemme træningen. Hunden er et flokdyr, og det er derfor unaturligt for den at blive ladt alene.

Begynd træningen, når hvalpen er træt og har været ude og besørge. Det er vigtigt, at du placerer hvalpen, med dens kurv og legetøj, et sted den er tryg ved og vant til at være. Afled dens opmærksomhed med en tyggepind og forsvind ud af syne nogle få minutter. Lad gerne radioen spille og lidt lys brænde, som om du stadig er der.

Tag ikke afsked med hunden, men gå blot væk. Ideelt skal du returnere, før hunden bliver urolig. Hvis hvalpen piber, venter du med at gå retur, til hunden har været i ro i ca. 2 min. Ignorer hvalpen, når du genser den (det er svært, men det er med til ikke at dramatisere oplevelsen for hunden).

Gentag alene-hjemme træningen i få minutter flere gange dagligt. Udvid gradvist tidsrummet hunden er alene, men gå ikke for hurtigt frem. Man kan med stor fordel anskaffe sig et "børnegitter". Gitteret kan placeres på en måde, så hvalpen ikke kan komme i direkte kontakt med dig, men at hunden en gang imellem kan høre og måske se, at du er i nærheden. På den måde kan adskillelse langsom indøves og gøres mere behagelig for hunden. Gitteret kan også afskære hvalpen adgang til farlige trapper, holde den væk fra et travlt køkken eller ude af gulvspanden, når du vasker gulv.

9. Glæden ved samarbejde

Hvis du træner hunden med motivation og belønner ønsket adfærd, kan man lave små samarbejdsøvelser med hvalpen, straks du får den hjem. Når hvalpen er færdigvaccineret, bør du deltage på et hvalpemotivationskursus med den, også selv om man tidligere har haft hund. På et hvalpemotivationskursus lærer du og hvalpen glæden ved at samarbejde, hvalpen lærer fornuftig omgang med både mennesker og andre hunde.

Den lystbetonede indlæring og træning styrker tilliden og lederskabet til dig som hundens fører. Og med tillid og lederskab kommer evnen til at samarbejde, en uundværlig grundsten uanset om man har anskaffet sig hund som familie- og/eller brugshund.

Skrøne: Enkelte hævder, at hunden først kan tåle at modtage træning når den er fyldt ét år. Den træning der i det tilfælde er tale om er meget hårdhændet træning, der ikke er baseret på motivation og belønning. Denne form for træning fordrer ikke tilliden mellem hund og ejer og bør for en hver pris undgås. Brug derfor ovenstående træningsmetode i stedet.

10. Hundens bedste ven

Uanset med hvilken bevæggrund vi har anskaffet hunden, om det er som familiehund, brugshund, en ny bedste ven eller som erstatning for børn man ikke har, skylder man hunden at huske på, hvad det er vi har anskaffet os – altså en hund! Vi tillægger ofte hundene menneskelige egenskaber og behandler dem også som sådanne. Vi siger, at vi "forkæler hunden" og gør ting for hunden, som vi mennesker holder af og ser som privilegier; men det er misforstået godhed og oftest ikke i hundens interesse.

Vil man sin hund det godt, skal man lære at forstå sin hund, dens arv fra ulven og de medfølgende behov. Du bør sætte dig ind i, hvordan hunden opfatter verden samt forstå dens mimik og kropssprog. Gør du det, og tilbringer du masser af tid sammen med hunden, vil du ikke bare få menneskets bedste ven, du vil også være hundens bedste ven!

Skyd ikke hunden!

Kontakt DKK

Dansk Kennel Klub
Parkvej 1
2680 Solrød Strand
56 18 81 00
post@dkk.dk
CVR 11 88 18 15

Bank

Betalinger til Dansk Kennel Klub
Reg. nr.: 9070 Konto: 1639581302
IBAN-nr: DK3090701639581302
SWIFT-kode: VRAADK21

Min side Presse Eksteriørdommer Dyrlæge Regler og instrukser Blanketter Specialklubber Privatlivspolitik Klubsystemer Få rabat som DKK medlem