Dansk Kennel Klub (DKK) er som den eneste danske organisation anerkendt af den internationale sammenslutning af nationale kennelklubber, Fédération Cynologique Internationale (FCI).

DKK er derfor den eneste danske organisation, der kan udstede officielle stambøger på danske racehunde, som opfylder racens betingelser for avl. Dermed er DKK´s stambogscertifikat en garant for, at hunden som voksen vil få de forventede egenskaber for racen, bl.a. størrelse, udseende, pelslag, temperament og brugsegenskaber.

Alle informationer, der benyttes i DKK´s stambogscertifikater, er registreret i Dansk Kennel Klubs hundedatabase, som kan dateres helt tilbage til 1897.

Stambogen er et arbejdsredskab

En hunds stambog er dels et ”fødselscertifikat” og dels en anetavle, dvs. et dokument, som viser hundens stamtræ med aner i flere generationer.

Dette giver både opdrætter og hvalpekøber mulighed for at følge, hvilke avlskombinationer der har resulteret i den enkelte hvalp.

Dermed er stambogen blevet det arbejdsredskab, der har gjort mennesket i stand til målrette racernes brugsegenskaber, så hunden kan hjælpe mennesket med at løse specifikke opgaver – f.eks. til forskellige typer jagt, som slædehund, væddeløbshund og velfungerende selskabs- og familiehund.

Sådan læser du stamtavlen

Stambogscertifikatet indeholder en lang række informationer, der er kendetegnende for den specifikke hund, certifikatet omhandler.

DKK´s opdaterede stambogscertifikat er pr. 11. januar 2021 udført i A5-format og kan åbnes som en bog.

På forsiden er opført vigtige informationer, f.eks. hundens navn, DKK-registreringsnummer, hundens (lovpligtige) unikke chipnummer, kuld-ID og opdrætter.