Er der noget bedre end at sidde med en lille blød hundhvalp i armene? Det skulle da lige være 5 eller 7 … Men hvad, hvis der kommer 12? Og du ikke kan sælge dem alle sammen – er det så stadig det bedste i hele verden?
DKK arbejder løbende på at sikre en fysisk og mental sund bestand af hunde indenfor de enkelte racer. Her på siden kan du læse mere om, hvad DKK gør for at sikre danske hundes sundhed, om vaccination, doping, specifikke sygdomme og sundhed i avlsarbejdet.
Langt over en million ukrainere er på flugt fra deres hjem. De er flygtet med kun det allermest nødvendige, og for mange gælder det også deres kæledyr. Dansk Kennel Klub tager kraftigt afstand fra Ruslands uacceptable invasion og Belarus' indblanding og støtte til Rusland i krigen mod Ukraine. Derfor har DKK´s bestyrelse valgt at indføre sanktioner i forhold til Rusland og Belarus. Det, og al anden information, der omhandler hunde fra Ukraine, sanktioner, donationer og nødhjælp, opfordringer til danske dommere, importregler mv., kan du finde her på siden.
Lykken er en varm hundehvalp, siger Søren Brun i tegneserien Radiserne. Og han har ret - det er skønt at have hund. Men det forudsætter, at du har tænkt dig grundigt om og truffet nogle bevidste valg, før du åbner dit hjem og dit hjerte for en hund.
For at du og din hvalp kan få den bedste start sammen, er det vigtigt, at du gør et grundigt forarbejde, inden du henter hvalpen hjem - ligesom det er en god ide at forberede dig på alene-hjemmetræning, renlighedstræning og tegning af lovpligtig forsikring.
Hunden nedstammer fra ulven, som et rovdyr og et socialt flokdyr. Et af hundens helt grundlæggende instinkter er dens udprægede flokfornemmelse. Når vi tager hunden til os i familien, bliver vi en del af hundens udvidede flok. Hunden ved jo godt, at vi ikke er hunde ligesom den er, men den acceptere at vi sammen indgår i en ”flerartsfamilie”, og det trives den fint med.
God pasning og pleje af din hund strækker sig over flere emner. Det er jo alt fra at give hunden trygge hjemlige rammer og et godt socialt liv med familien og andre hunde. Men det omfatter også træning og aktivering i det daglige, samt fodring, pelspleje og sygdomsforebyggende tiltag som vaccination og det årlige sundhedseftersyn hos dyrlægen. Ligesom sikkerhed i hjemmet og i hundens daglige omgivelser også spiller en stor rolle. Alt det kan du læse om i afsnittet her.
Hundeweb er DKKs database over samtlige stambogsførte hunde. Derudover er det også mulighed for selvbetjening, når du skal tilmelde dig træning, kurser, udstilling, konkurrencer mm.
En aktiv hund er en glad hund - eller sagt på en anden måde: En velstimuleret hund er gladere, roligere og mere samarbejdsvillig end den rastløse og understimulerede hund, så helt grundlæggende kan du måle din hunds livsglæde og livskvalitet efter, hvor aktiv din hund er.
DKK´s Hverdags Lydigheds Træning (HLT) er et tilbud til alle hunde over 6 måneder og deres ejere. Ved hjælp af moderne træningsmetoder og relevante aktiviteter lærer både hund og fører at begå sig i det offentlige rum, og i træningen indgår såvel praktiske som teoretiske elementer.
(Tidligere Kørekort til Hund)
Agility går ud på, at hunden så hurtigt som muligt, og med så få fejl som muligt, skal gennemløbe en fastlagt bane med kombinationer af forskellige forhindringer. Hunden skal bl.a. springe over forhindringer, løbe slalom, balancere på en vippe og bevæge sig igennem en tunnel.
Heelwork to Music – også kaldet Dog Dancing – er en hundesport, hvor hund og fører sammen udfører en koreografi, som passer til et stykke musik. Der er to discipliner. Heelwork To Music, hvor hunden hele tiden arbejder tæt på hundeføreren, og freestyle, hvor alt er tilladt.
Nose work er en ny hundesport i Danmark, som handler om at lære hunden at finde forudbestemte dufte i forskellige miljøer efter faste regler. Træningen er bygget op omkring søgning efter tre specielt udvalgte dufte i fire forskellige miljøer: beholdersøg, indesøg, udesøg og køretøjssøg.
Rally-lydighed er, som navnet antyder, en hundesport baseret på lydighedsøvelser, men til forskel fra almindelig lydighedstræning lægges der her ikke så stor vægt på præcision, men derimod på samarbejde mellem hund og fører. Det betyder, at man både i træning og i konkurrencer skal udtrykke glæde og positivitet.
Hoopers er en hundesport, hvor hundeføreren så vidt muligt via fjerndirigering guider sin hund igennem en forhindringsbane fejlfrit og så hurtigt som muligt. En sportsgren, der er skånsom for både hund og hundefører, hvilket gør at alle hunderacer og førere kan deltage.
DKK udbyder også aktiviteter til unge, hundeinteresserede mennesker. Der er både træning og oplæg, samt et ungdomsmedlemskab, som bl.a. er adgangsgivende til nogle af de større aktiviteter.
Jagt med den stående hund er ikke kun en populær jagtform, det er også en sport i fremgang, hvor der arbejdes med markprøver, apportering fra land og vand, schweiss mv. Den stående hund er aktiv og vil gerne arbejde med sin fører. Det er også en omgængelig familiehund, men du skal kun anskaffe dig en stående hund, hvis du er interesseret i at arbejde med den i dens naturlige element.
Alle hunde er i princippet brugshunde, fremavlet med forskellige evner og anlæg. I DKK-regi karakteriseres en brugshund som en hund, der er avlet og/eller trænet med henblik på at udføre specifikke arbejdsopgaver til erhvervs- og/eller civilbrug. I dette afsnit kan du læse mere om brugshunde, brugshundearbejde, brugshundetræning og brugshundeprøver.
Schweissarbejde kan deles op i to - sports- og træningsaktiviteten sporarbejde, hvor ekvipagerne udreder kunstigt anlagte spor og decideret eftersøgning og opsporing af anskudt og påkørt vildt.
En smuk hund er en fryd for øjet. Skønhed er en ting - vigtigere er det, at man deler hverdagen med en hund, der er velafbalanceret og velfungerende. En mentalbeskrivelse viser, hvor din hunds mentale styrker og svagheder ligger, og det gør mentalbeskrivelsen til et stærkt redskab for både opdrætteren, den aktive hundesportsudøver og familiehunde-ejeren.
Her finder du en liste over de mest "almindelige" udstillingstitler, samt en fortegnelse over, hvilke titler der f.eks. må annonceres i udstillingskataloget.
Når dine hvalpe er blevet født, skal de selvfølgelig have nogle gode navne. Men hvad skal du huske i den forbindelse? Her kan du finde hjælp til at få dit kuld registreret korrekt i DKK.
Det er muligt at få registreret alle hundens titler - uanset om de er for udstilling, lydighed, agility, spor osv. Læs i menuen til højre hvordan du registrerer forskellige titler.
Siden 2011 har det været muligt for danske hundeejere at tage over landegrænsen for at få sundhedsundersøgt deres hund for HD/AD, øjne mm.
Der skal altid købes en rekvisition inden sundhedsundersøgelsen foretages.
Dansk Kennel Klub (i daglig tale: DKK) er Danmarks største organisation for hundeejere.
Alle slags hundeejere (både med racehunde og andre hunde) og hundeinteresserede uden hund kan være medlemmer.
I dag har DKK omkring 30.000 medlemmer.
De 7 bestyrelsesmedlemmer – der jo også skal passe deres daglige arbejde – har hverken tid eller indsigt til at dække alle områder af DKK's virke. Derfor har bestyrelsen nedsat en lang række udvalg, som tager sig af forskellige områder, f.eks. sundhedsarbejde, udstillinger, markprøver, agility, mentalbeskrivelse osv.
Her finder du oversigten over Dansk Kennel Klubs bestyrelsesmedlemmer. Bestyrelsen består af syv medlemmer, som vælges direkte af foreningens medlemmer.
DKK´s bestyrelsesmedlemmer arbejder frivilligt og ulønnet.
En hunds stambogscertifikat er et fødselsbevis, der indeholder en lang række vigtige informationer, f.eks. hundens navn, race, køn, fødselsdag, registreringsnummer, farver og meget mere. Det er samtidig en anetavle, som viser hundens ”stamtræ” i mange generationer bagud. Her kan du lære mere om, hvordan du kan læse og forstå stamtavlen, og ikke mindst om hvordan DKK pr. 11. januar 2021 har sikret stambog mod kopiering, så du kan sikre dig, at din hunds stambogscertifikat er ægte.
Dansk Kennel Klub (DKK) er som den eneste danske organisation anerkendt af den internationale sammenslutning af nationale kennelklubber, Fédération Cynologique Internationale (FCI).
DKK er derfor den eneste danske organisation, der kan udstede officielle stambøger på danske racehunde, som opfylder racens betingelser for avl. Dermed er DKK´s stambogscertifikat en garant for, at hunden som voksen vil få de forventede egenskaber for racen, bl.a. størrelse, udseende, pelslag, temperament og brugsegenskaber.
Alle informationer, der benyttes i DKK´s stambogscertifikater, er registreret i Dansk Kennel Klubs hundedatabase, som kan dateres helt tilbage til 1897.
Stambogen er et arbejdsredskab
En hunds stambog er dels et ”fødselscertifikat” og dels en anetavle, dvs. et dokument, som viser hundens stamtræ med aner i flere generationer.
Dette giver både opdrætter og hvalpekøber mulighed for at følge, hvilke avlskombinationer der har resulteret i den enkelte hvalp.
Dermed er stambogen blevet det arbejdsredskab, der har gjort mennesket i stand til målrette racernes brugsegenskaber, så hunden kan hjælpe mennesket med at løse specifikke opgaver – f.eks. til forskellige typer jagt, som slædehund, væddeløbshund og velfungerende selskabs- og familiehund.
Sådan læser du stamtavlen
Stambogscertifikatet indeholder en lang række informationer, der er kendetegnende for den specifikke hund, certifikatet omhandler.
DKK´s opdaterede stambogscertifikat er pr. 11. januar 2021 udført i A5-format og kan åbnes som en bog.
På forsiden er opført vigtige informationer, f.eks. hundens navn, DKK-registreringsnummer, hundens (lovpligtige) unikke chipnummer, kuld-ID og opdrætter.
Forstå anetavlen
På indersiden er anetavlen delt i to lag:
I øverste del af anetavlen er opført alle relevante oplysninger om den hund, stamtavlen omhandler. I nederste del opføres hundens aner i 3 generationer på engelsk.
Anetavlen er desuden vendt ”på højkant” og tilsvarer derfor det stamtavle-design og farver, der benyttes i hundeweb.
I selve anetavlen vises hundens aner i tre generationer - altså forældre, bedste- og oldeforældre til den hund, certifikatet omhandler samt disses brugs, prøve og udstillingstitler, sundhedsresultater, farver og meget mere på både dansk og engelsk.
For at få plads til de mange informationer har det været nødvendigt at benytte forkortelser på bl.a. anetavlen. Længere nede på siden her kan du læse mere om de forkortelser, der er benyttet.
Nye muligheder med nyt stambogsdesign
Pr. 11. januar 2021 opføres alle informationer på DKK´s stambøger på hhv. dansk og engelsk - fordi hundefolk arbejder over grænser både indenfor opdræt og hundesport - og desuden for at fremtidssikre vores stambøger:
Ifølge FCI´s avlsregler skal stambogens aner pr. 2021 skal vise: Farve, typer af hårlag, størrelse, race(-varianter), f.eks. relevant for racer som belgiske hyrdehunde samt racer, der kan samparres (f.eks. pudel/flerfarvet pudel og Grønlandshund/Canadian Eskimo Dog.) Oplysningerne fremgår af hunden og dens aner i 3 generationer - på engelsk
Med mere plads til længere navne (nu op til 50 anslag) også i 3. generation
Nuværende og tidligere registreringsnumre (hvis hunden er importeret fra udlandet)
Sundhedsresultater, HD/AD/OCD/Patella og DNA-A eller DNA-G. (DNA er for de hunde, som har fået lavet en profil. DNA-A = Afprøvet, DNA-G = Godkendt) også i 3. generation
Samt titler på hundens aner.
Ægthedsgaranti
Du kan altid være sikker på, at din hunds Dansk Kennel Klub-stambogscertifikat er ægte, dvs. original og uforfalsket, fordi vi har sikret stambogen mod kopiering:
Dansk Kennel Klubs stambogscertifikat er pr. 11. januar 2021 trykt på højkvalitets 120 grams papir med indfarvede mønstre på både forside og inderside.
På forsiden er præget et unikt DKK-logo udført som sølv-hologram ind i papiret, hvilket er umuligt at forfalske.
Desuden er stambogscertifikatet underskrevet af DKK´s formand, Jørgen Hindse, for at garantere stamtavlens ægthed.
Hvilken type stambog har din hund?
For at værne om hunderacerne, deres racespecifikke egenskaber og sundhed har DKK i samarbejde med racespecialklubberne opstillet avlsrestriktioner for de enkelte racer.
Ud over avlsrestriktioner er der i nogle racer desuden vedtaget en række avlsanbefalinger, som det er frivilligt for opdrætteren, om vedkommende vælger at følge. Men forældredyrenes opfyldelse af hhv. avlsrestriktioner og avlsanbefalinger er afgørende for, hvilken type stambog afkommet får. DKK opererer med to typer stambøger: Basis og Basis Plus.
Basis-stambøger gives til afkom, hvor begge forældredyr opfylder racens avlsrestriktioner. Det kan f.eks. være krav om kendt status for HD (hofteledsdysplasi) eller undersøgelse for arvelige øjensygdomme.
Basis Plus-stambøger gives til afkom, hvor begge forældredyr opfylder racens avlsrestriktioner samt racens avlsanbefalinger. Avlsanbefalinger kan f.eks. omfatte yderligere sundhedskrav, vurdering af hundens eksteriør, mentalitet eller præmiering på relevante brugsprøver.
Er hunden, som stambogscertifikatet tilhører, opdrættet ud fra specialklubbens og DKK’s avlsanbefalinger, er der på forsiden desuden påtrykt et Basis Plus-logo på stambogens forside i nederste højre hjørne.
Forkortelser benyttet på DKK´s stambogscertifikat
For at få plads til de mange forskellige informationer, en stamtavle bør vise, samt vise informationerne på både dansk og engelsk, har det været nødvendigt at benytte forkortelser på DKK´s nye stambogscertifikater. Herunder kan du få en forklaring på de mange forkortelser:
Forkortelser for hundens titler: Se en forklaring på titel-forkortelser HER
Forkortelser for hundens sundhed: HD, AD og OCD: Læs forklaring på, hvad betegnelserne betyder HER
Forkortelser for hundens farver: Hunderacer findes i et væld af forskellige farver, men ikke alle farver er godkendt i alle racer. Du kan se, hvilke farver der er godkendt for den enkelte race, samt forklaring af forkortelse for farven, under racens avlsrestriktioner HER
Uønsket farve:
Bruges om farver, der er uønskede, men ikke beskrevet som ”diskvalificerende” i racens standard. Hunde med disse farver kan både udstilles og bruges i avl.
Ikke-godkendt farve:
Bruges om farver, der som regel er beskrevet som ”diskvalificerende” i racens standard. Hunde med disse farver kan godt udstilles, men de kan ikke benyttes i avl.
Hund med tryghed og garanti
DKK´s stambog er også din garanti som hvalpekøber. For med en stambog i hånden ved du, hvad det er for en hund, din nuttede og klumpede hundehvalp ender med at blive til. Ud fra din hvalps aner har du en nogenlunde sikkerhed for, hvordan din hund kommer til at se ud, hvor stor den bliver, hvilke egenskaber den vil få – bliver dens jagtinstinkt f.eks. stærkt eller svagt, vil den blive meget eller lidt gøende og har den brug for meget eller lidt aktivering? Det kan opdrætteren af de stambogsførte hvalpe sige med stor sikkerhed.
Ligesom mennesker kan alle hunde blive syge – det gælder både blandingshunde og hunde med eller uden stambog. Men din stambogsførte hvalps forældre har ofte gennemgået en række sundhedsundersøgelser, inden de får lov til at indgå i avl. Dette er din bedste sikkerhed for, at din hvalp ikke ender med at blive plaget af arvelige lidelser.
Skulle din hvalp mod forventning blive syg, opstår der tvister eller uoverensstemmelser i forbindelse med handlen eller andre problemer, hvor du som hvalpekøber får brug for rådgivning, har du Dansk Kennel Klub i ryggen, ligesom du altid har mulighed for at indbringe sager for Dansk Kennel Klubs klagenævn.
Veluddannede opdrættere
Når man opdrætter hvalpe i Dansk Kennel Klub skriver man under på, at DKK på alle tidspunkter af døgnet kan foretage både anmeldte og uanmeldte kontrolbesøg hos opdrætteren. Det sker for at sikre at både hvalpe og voksne hunde vokser op under ordnede forhold, så du er sikker på, at din hvalp får en god start på livet.
Du køber en sikkerhed for, hvem du handler med – I DKK kan du få oplyst, om opdrætteren reelt er organiseret i DKK, og du kan derefter aftale besøg hos opdrætteren, hvor du som minimum kan se moderen til hvalpene, se sundhedsresultater på forældrene - og selvfølgelig aftale at følge hvalpenes udvikling frem til den er klar til at rejse med dig til sit nye hjem. Og du er sikker på, at du ikke medvirker til illegal import eller støtter hvalpefabrikker.
Opdrætterne kan både være kenneler med få eller flere hunde, som jævnligt har hvalpe, og privatpersoner, som måske kun opdrætter et enkelt kuld i hele deres liv - men fælles for dem alle er, at benytter DKK´s stambogsførte, avlsgodkendte forældredyr og derfor kan få hvalpene stambogsført.
Stambogen er guld værd
Selve stambogscertifikatet ikke koster 300-400 kr., så dét, der kan gøre en stambogsført hvalp dyrere end f.eks. en hvalp blandet af to racer, er ikke prisen på selve stambogen, men den indsats opdrætteren har lagt i at finde og måske hjemtage gode forældredyr fra udlandet, undersøge for arvelige sygdomme og intensiv socialisering af hvalpene i den vigtige hvalpetid.
Så nok er stambogen ikke trykt med guld, men den er sin vægt værd i guld – for alle, der ønsker at købe hund med sikkerhed, garanti og ikke mindst omtanke.
Info til DKK´s opdrættere
Fremadrettet fremsendes DKK´s stambogscertifikater fladt og ubøjede i A4-format, således at den enkelte hundeejer eller opdrætter selv kan beslutte, om stambogen ønskes ”knækket” på midten. Derfor pakkes stambøgerne fremadrettet ikke i plasticmapper fra DKK, men disse fremsendes sammen med stambøgerne.
Kontakt Dansk Kennel Klub
Har du spørgsmål til DKK´s stamtavlecertifikater, er du velkommen til at kontakte Dansk Kennel Klubs kundeservice på tlf.: 56 18 81 00 eller info@dkk.dk
Tilbud til hundeejere - ombyt din hunds stambog til nyt design
DKK har fået en del henvendelser fra hundeejere, der ønsker at ”opgradere” deres DKK-hundes stamtavler til det nye design. Og det skal de naturligvis have mulighed for.
Bemærk, at det koster kr. 349,- inkl. fremsendelse at få ombyttet en eksisterende stamtavle til det nye design.
Når du har bestilt og betalt for din nye stamtavle, skal du pr. brev indsende din originale stamtavle samt ejerbevis til DKK, mærke kuverten ”Nyt stambogsdesign” og vedlægge en kopi af den ordrebekræftelse fra DKK´s webshop, som du vil modtage på e-mail efter bestillingen.
Er din hunds stambog blevet væk?
Er din hunds originale stamtavle blevet væk, er det muligt at bestille en kopi, en såkaldt duplikat-stambog – denne udskrives pr. 11. januar 2021 i nyt format.
Bemærk, at der på duplikat-stambogen vil blive stemplet ordet ”duplikat”. Læs mere om, hvordan du bestiller en duplikatstambog HER
DKK kan desværre ikke blot udstede en ny stambog i stedet for den bortkomne. Ifølge FCI må en hund kun besidde en stamtavle, og denne stamtavle skal følge hunden hele dens liv. Derfor må der kun forefindes ét eksemplar af en hunds stamtavle.
Hvis man som hundeejer mister sin hunds stambog, kan man anmode DKK om, at der skal udstedes en ny ved at skrive under på, at den originale stambog er forsvundet.
DKK stempler kopien med ordet "duplikat" for at gøre opmærksom på, at dette netop er en kopi - og altså ikke hundens oprindelige stambog.
Dette gøres, fordi det ind imellem er nødvendigt at ændre på oplysningerne i en stambog - f.eks. hvis det opdages, at en oplysning er forkert. Hvis der blot udskrives et nyt eksemplar i det tilfælde, denne reviderede stambog bortkommer, vil man ikke kunne vide, hvilket eksemplar der er det korrekte.
Skulle hundens oprindelige stambog efterfølgende ”dukke op” igen, skal hundeejeren sende duplikatbogen retur til DKK.
Vi har lempeligere regler om håndteringen af duplikater og bortkomne stambøger i DKK end i mange andre FCI-lande. I DKK skriver du blot under på, at stambogen er blevet væk. I flere andre FCI-lande skal det offentliggøres; det ”fremlyses”, at hundeejeren ønsker en ny stambog udstedt, og så har andre ret til at indgive indsigelser imod, at man får udstedt en ny stambog.
Stambog på importerede hunde og hunde overført fra andre organisationer
Er din hund oprindeligt importeret fra udlandet, og nu registreret i DKK, kan stambogen desværre ikke ombyttes - heller ikke til det nye DKK-design - da importerede hunde altid skal beholde stambogen fra udstedelses/opdrætslandet. Det samme er gældende for overførelser fra andre stambogsførende organisationer.
Hvis du har mistet stambogen til en hund, der er importeret til Danmark, skal du rekvirere en ny stambog i det land, den er opdrættet i, fra den kennel klub hvorfra stambogen oprindeligt er udstedt.
Når du modtager den nye stambog, skal du efterfølgende indsende den til DKK med besked om, at den skal påføres dens DKK-registreringsnummer. Husk ved henvendelsen at oplyse, hvad dens DKK-registreringsnummer er, så vi kan finde den i systemet.
Læs mere om stambøger på importerede hunde og hunde fra andre organisationer ved at klikke ind på denne side og scrolle ned til andet afsnit.