MENU

Nyheder om Nose Work

Her på siden kan du læse nyt om Nose Work i DKK.

15.08.2022

Skal utak være frivilliges løn?

DKK´s store udbud af aktiviteter kan kun fungere, fordi nogle (få) yder et stort stykke frivilligt arbejde - uden at få løn eller andet for denne indsats. Det er en kæmpe styrke for DKK, for hundeejerne og ikke mindst for hundene, at der findes ildsjæle, der ønsker at ”gøre noget” og tilbyde deres tid og kræfter på at yde en indsats til fordel for fællesskabet.
Men det er blevet sværere og sværere at få de frivillige til at engagere sig – hvorfor mon? Kan det være, fordi vores samfund har ændret sig, så der i dag stilles så store krav til den enkelte, at det i forvejen kan være svært at få work/life balancen til at gå op i en højere enhed? For hvor er der så tid til at putte frivilligt arbejde ind i kalenderkabalen…?

Måske – og måske skal en del af forklaringen findes et andet sted – i den måde vi kommunikerer på? Vi danskere er glade for og stolte af vores ytringsfrihed, men indimellem kan man blive meget træt af at høre tastaturkrigerne hæve ytringsfriheden som et sværd over hovedet – fordi ytringsfriheden meget entydigt beskytter lige netop dem, som misbruger den.

Som frivillig – også i DKK - skal du være klar til at modtage saglig og konstruktiv kritik; for det bliver du og dit arbejde bedre af. Men når sagligheden og det opbyggende i kritikken mangler, hvordan skal man som frivillig så håndtere det?

Som frivillig – også i DKK - må du lægge ryg til meget; specielt på de sociale medier, fordi den elektroniske tidsalder har gjort det nemt at være kritiker. Her kan man sidde helt anonymt bag skærmen (f.eks. i de facebookgrupper, der gør det muligt at poste anonyme opslag) og sende udokumenteret, usaglig og personligt vinklet kritik ud i æteren.

De personlige angreb, du kan blive udsat for som frivillig kan være ekstremt personlige og ubehagelige. Men som frivillig har du ikke altid mulighed for at forsvare dig – og hvis du gør, falder kritikken alligevel ofte for døve øren, fordi kritikerne hverken vil lytte til argumenter eller og ikke ønsker dialogen.

”Tomme tønder buldrer mest”. Men er de altid talerør for flertallet? Næppe. Ofte synes flertallet, at ”de højtråbende” er urimelige men vælger at holde lav profil, fordi de ellers risikerer selv at skulle stå for skud.

Som frivillig stiller man sin viden, erfaring og tid til rådighed. Og der vil ind imellem blive begået fejl. Når det sker, skal udvalget naturligvis have besked – og så bliver fejlen rettet.

Det, der helst ikke skal ske, er, at vi mister flere dygtige frivillige, fordi Facebooks selvudnævnte eksperter udi hvad som helst ”dømmer de frivillige ude”. Og i Nose Work-udvalget vil vi ikke acceptere nedgørende eller direkte stødende kommentarer i forhold til vores frivillige eller deres arbejde.
Ligeledes skal vi fra udvalgets side pointere, at der foregår en elektronisk ”lodtrækning” iblandt de tilmeldte, når der er flere tilmeldte end der er pladser på en prøve – og det er ikke, som det andetsteds på sociale medier antydes, muligt for nogen at omgå dette eller for medlemmer af udvalget at begunstige nogen frem for andre.

I Nose Work-udvalget vil vi altid gerne svare på seriøse henvendelser, men de frivilliges tid er alt for kostbar at bruge på at besvare usaglige diskussioner, halve sandheder og grundløs kritik på sociale medier. Vi håber på medlemmernes forståelse for dette.

26.01.2022

Kunne du tænke dig at blive nose work Klasse 1 dommer, i DKK?

Da der i DKK-regi afholdes en del nose work prøver, er der brug for at uddanne flere klasse 1 dommere.

Ansøgeren

Vi forventer at du selvfølgelig er medlem af DKK (Dette er et krav).

Derudover forventes at:

 • Du brænder for nose work
 • Du er aktiv i nose work (har god erfaring fra undervisning og/eller prøver)
 • Du synes det er spændende at iagttage ekvipager der arbejder med nose work
 • Du er udadvendt
 • Du synes det er spændende at forberede og gennemføre nose work prøver
 • Du lader dig ikke let stresse. (Du skal i løbet af en prøve kunne vurdere hver ekvipages arbejde iht reglerne)
 • Du bør have gennemført DKK’s basiskursus samt DKK’s Adfærds- og håndteringskursus. Det er ikke et krav, og vi dækker noget af indholdet på elevkurset.

Hvis du synes det lyder spændende, så vil vi meget gerne have en ansøgning fra dig! Alle ansøgninger behandles af DKK’s nose work udvalg, som udvælger kandidater. Efter godkendelse i DKK’s bestyrelse kan holdet gå i gang med nose work klasse 1 dommeruddannelsen.

Du kommer igennem følgende forløb:

 • Du skal sætte dig grundigt ind i nose work reglementet, så du har en grundig forståelse for alle de regler der gælder for gennemførelse af prøver og bedømmelse af ekvipager.
 • Du skal deltage i et obligatorisk to dages elevkursus, der planlægges under hensyntagen til godkendte ansøgere. Her kommer vi ind på ”alt” omkring det at være dommer, og du kommer til at forberede søgearealer, dømme ekvipager og give feedback. Vi gennemgår også det administrative omkring afvikling af en prøve.
 • Du skal gå elev mindst to gange hos forskellige dommere, så du får et godt indblik i, hvordan det er at dømme.
 • Du skal gå aspirant mindst tre gange hos forskellige dommere, hvor du skal dømme uafhængigt af den officielle dommer. Jeres bedømmelser sammenholdes og du skal kunne redegøre for større afvigelser i bedømmelserne.
 • Du skal gennemføre en praktisk dommereksamen, hvor du skal forberede søgearealerne, lave banegennemgang og bedømme 10-15 ekvipager. Helt som om det var en officiel prøve. Du bliver bedømt af to censorer.

Hvis alt ovenstående forløber tilfredsstillende, bliver du indstillet til godkendelse som autoriseret nose work klasse 1 dommer, hos DKKs bestyrelse.

Hvis du er interesseret, så send en ansøgning til Lonni Prirsching (LoPr@dkk.dk). Ansøgningsfristen er 1/3-2022

Tilmeld dig DKK's nyhedsbrev

Er du interesseret i at blive opdateret løbende om, hvad der sker indenfor DKK-Nose Work?

tilmeld dig DKK´s nyhedsbrev her

Tilmeld dig med navn, adresse og e-mail og klik af ud for det eller de aktivitetsområder, du er interesseret i at følge med i.

Vi lover ikke at fylde din indbakke med ligegyldigheder.

Men fortryder du din tilmelding til vores nyhedsbrev, kan du til hver en tid nemt afmelde igen.

Det gør du i bunden af det seneste nyhedsbrev, du har modtaget fra os. Her kan du også ændre dine præferencer, hvis der er andre interesseområder, du hellere vil høre fra.

2020

Nyheder

Oplæg og foredrag, 09.03.2020

Oplæg for arrangører af Nose Work

Det er nu muligt at se oplægget af Pia Johnsen om hvordan du arrangerer en DKK Nose Work-prøve.

Du kan se foredraget på youtube her eller finde det på siden for afvikling af prøver her.


Nose Work foredrag v/Adam Hübinette


“What challenges await in class 2 & 3? How to prepare for it (foundation skills), train for it (overcoming obstacles) and execute a search at high level nose work trials”?

Fredag d 17/4 fra kl 18.00-21.00 med en kort pause undervejs.

Foredraget er på engelsk!

Dkk, Parkvej 1, 2680 Solrød Strand
Pris: 250 for DKK medlemmer (325 for ikke medlemmer).

Tilmelding via hundeweb.

https://www.hundeweb.dk/dkk/pu...

2019

Nyheder

Information omkring klasse 2 og fund af samme kilde, 17.06.2019

Information omkring klasse 2 og fund af samme kilde 2 gange. Skulle en fører markere fund ved samme kilde 2 gange, vil dommeren ved andet fund-kald, give besked om at det er samme kilde. (Eks. Samme - korrekt), og ekvipagen kan gøre momentet færdigt. Hvis der i stedet siges ”fundet-færdig”, så er tiden uigenkaldeligt stoppet, og man vil ikke kunne få mulighed for at gøre momentet færdigt.

NW3, 07.06.2019

NW3: Resten af året kan en konkurrence splittes så man ikke skal afholde samtlige klasser på en prøve, men kan nøjes med enten klasse 3, eller klasse 1/2/S. Perioden skal betragtes som en prøveperiode.

Gebyr pris hævet, 20.05.2019

Gebyr pris for NW 3 er blevet hævet til 495,- (nw1/2/S: 296,-).

Årsagen er at klassen tidsmæssigt er væsentlig mere krævende end klasse 1 og klasse 2. Derudover er klassen ligeledes mere krævende i forhold til både arealer og køretøjer.

Antal deltagere i forskellige klasser, 05.02.2019

Der er lavet en fast fordelingsnøgle over antal deltagere i de forskellige klasser:

Frem til d. 6/9 2019:

Pr. dommer:

 • NW1: 12
 • NWS: 1
 • NW2: 7

Fra d. 7/9 2019:

1 dommer

 • NW1+S: 14
 • NW2: 4
 • NW3: 2

2 dommere

 • NW1+S: 28
 • NW2: 8
 • NW3: 4

3 dommere

 • NW1+S: 42
 • NW2: 14
 • NW3: 4

4 dommere

 • NW1+S: 56
 • NW2: 20
 • NW3: 4

Opgradering af tilmeldingssystem, 09.01.2019 - opdateret d. 05.02.2019

DKK arbejder på at opgradere tilmeldingssystemet til Nose Work prøver i Hundeweb.

Fremover når man melder til Nose Work prøver, vil det foregå gennem en automatisk lodtrækning af tilmeldingerne.

Åbningen for tilmeldinger til disse prøver vil derfor være kortet meget ned (til 1 uge), hvor alle der melder til får bekræftelse for tilmelding, men endnu ikke garanteret plads.

Systemet trækker automatisk lod, hvorefter der sendes et betalingslink ud til de tilmeldte der er kommet med på prøven, samt en mail til de personer der er kommet på venteliste.

Som deltager er man derfor nød til at have en smule tålmodighed. Dog vil man som tilmeldt, senest 5 dage efter endt frist, modtage en mail på, hvorvidt man er kommet med på prøven, eller er på venteliste.

Der vil blive lagt en udførlig vejledning op her, for både deltagere og arrangører, så man ikke er i tvivl om procedurerne.

Årsagen til dette tiltag bygger blandt andet på, at systemet umuligt kan håndtere så mange tilmeldinger indenfor 40 sekunder, uanset hvordan det vendes og drejes.

Derudover ønsker vi at gøre tilmelding mere retfærdig, så det ikke er den der er hurtigt på tasterne, der hver gang redder sig en plads, og at personer med f.eks. en lidt langsommere net forbindelse, er dem der ikke når med på nogen prøver. Lodtrækningen vil blive gjort af systemet, så ingen på nogen måde har mulighed for at blive forfordelt nogen prøver – bortset fra 3 pladser der kan låses til arrangøren.

Hvis en klub ønsker at afholde prøve for et lukket forum, står det dem helt frit for. De skal blot afholde det som uofficielt. Man kan afholde alle de uofficielle prøver man har lyst til, uden DKK har nogen indvendinger.

Vi har en forventning om at dette tiltag bliver modtaget positivt, da det er den mest fordelagtige mulighed vi har.

Sverige har i øvrigt stor erfaring i tilmelding med lodtrækning til mange af deres prøvetyper, og det fungerer glimrende.

Kontakt DKK

Dansk Kennel Klub
Parkvej 1
2680 Solrød Strand
56 18 81 00
post@dkk.dk
CVR 11 88 18 15

Bank

Betalinger til Dansk Kennel Klub
Reg. nr.: 5035 Konto: 0001361253
IBAN-nr: DK 45 50350001361253
SWIFT-kode: JYBADKKK

Min side Presse Eksteriørdommer Dyrlæge Regler og instrukser Blanketter Specialklubber Privatlivspolitik Klubsystemer Få rabat som DKK medlem