MENU

Hjælp din hund sikkert igennem nytåret

Hunde og fyrværkeri er en dårlig kombination, og hvert år bliver mange tusinde hunde skræmt af fyrværkeriet. Dansk Kennel Klub giver her nogle gode råd til, hvordan du bedst kan hjælpe hundene igennem nytårsaften.

Nytårsaften og dagene før og efter er stressende for hunde og andre dyr. De høje lyde fra fyrværkeriet og især knaldfyrværkeriet skræmmer hundene, og derfor opfordrer Dansk Kennel Klub (DKK) til, at man helt undgår knaldfyrværkeri og ellers begrænser brugen af øvrigt fyrværkeri til selve nytårsaften.

”Fyrværkerilovgivningen er ændret således at man kun må fyre af fra den 27. december til den 1. januar. Det er et skridt i den rigtige retning, men der er lang vej igen, og vi så helst, at fyrværkeriet kun var tilladt selve nytårsaften. Larmen fra især knaldfyrværkeri er meget skræmmende for mange hunde og andre dyr, som derfor har det svært i dagene, mens affyringen står på”, fortæller Lise Lotte Christensen, adfærdskonsulent hos Dansk Kennel Klub.

Heldigvis er der meget, man selv kan gøre for at hjælpe hunden igennem nytåret.

”Som hundeejere har vi ansvaret for, at vores hunde har et godt og trygt liv. Det er vigtigt at tage sine forholdsregler de kommende dage og finde en løsning til nytåret, der også passer til hunden”, siger Lise Lotte Christensen og anbefaler, at man følger nedenstående nytårsråd fra DKK:

Hold hunden i snor

Hvert år bliver hunde og ejere overraskede af fyrværkeri – nogle gange med et tragisk resultat, fordi hunden løber væk eller bliver påkørt. Hold derfor hunden i snor, når den luftes ude og i haven – også selv om haven er hegnet. En hund i panik kan springe overraskede højt, så hold hunden i line, når I er ude.

Tjek halsbånd og hundetegn

Hvis hunden er meget bange, så brug evt. en kropssele, når I er udenfor. Nogle hunde kan trække hovedet ud af halsbådet, hvis de går i panik. En kropssele giver mere kontrol og ro, hvis hunden bliver bange på gåturen.

Hvis uheldet er ude, og hunden løber væk, er det vigtigt, at hunden har halsbånd på og bærer et gyldigt hundetegn, så personen, der finder hunden, dels kan holde fast i hunden og dels kan ringe på et mobilnummer og få fat i ejeren.

Opdater din kontaktinformation

Hvis din hund skulle få vredet sig ud af halsbåndet, kan f.eks. politi eller dyrlæger scanne hundens ID-chip og derigennem finde tilbage til dig, der står opført som ejer - men det kan de kun, hvis din kontaktinformationer er opdaterede.

Tjek dine oplysninger hos Dansk Hunderegister:

Tjek dine oplysninger via din hunds registreringsbevis eller klik ind på hunderegister.dk

Er du flyttet, behøver du ikke ændre adresse hos Dansk Hunderegister – registret er koblet op til CPR-registeret og får oplysninger om adresseændringer derfra, så det eneste, du skal sørge for, er, at din mail og dit telefonnummer står korrekt.

Du skal bruge dit NemId til at logge ind på hunderegister.dk. Vælg ”Min side”, klik på ”Vælg handling” og kontroller og rediger evt. dine oplysninger – husk at trykke ”Gem”, inden du afslutter.

Tjek dine oplysninger hos DKK:

Tjek dine oplysninger via din hunds ejerbevis eller hvis du er medlem via din ”Min side” på hundeweb.dk.

Er du medlem af DKK, og har du fået nyt telefonnummer eller email, kan du selv opdatere disse informationer på din ”Min side”. Er du flyttet, og har du endnu ikke meldt adresseændring til DKK, så send os en email på post@dkk.dk med din nye adresse og husk at inkludere dit DKK-medlemsnummer, så sørger vi for at opdatere adressen i vores system.

Motion og adspredelse

Prioriter, at hunden kommer ud at gå en god, lang tur i dagtimerne, evt. på stranden eller i skoven, hvor der er fred og ro. Her kan hunden få snuset en masse, trættet sine sanser og brugt kroppen. Særligt de mange sanseindtryk på gåturen vil gavne hunden og gøre den mere afslappet senere på dagen. Selve nytårsaften skal hunden luftes senest ved 21-tiden. Sidst på aftenen kan du med fordel give hunden et kødben, griseøre eller noget andet, den kan tåle at gnave i, så dens fokus fjernes fra larmen udenfor. Hvis hunden er meget bange, vil den ikke have lyst til at gnave i benet, men dagen derpå har hunden også brug for adspredelse, og så er kødbenet stadig godt.

Tag ikke hunden med ud kl. 24 nytårsaften

Heller ikke selv om den virker ”ligeglad” med fyrværkeriet. En vildfaren raket eller et kanonslag kan risikere at give hunden en forskrækkelse for livet. Hunde kan også finde på at løbe efter raketter, som ikke kommer rigtigt til vejrs, og tage dem i munden med frygtelige ulykker til følge. Så lad hunden blive inde.

Lad den bange hund søge skjul

Er hunden bange, så træk gardinerne for, og skærm hunden for lysglimt. Spil også rolig musik, der kamuflerer støjen udefra. Lad hunden opholde sig i et rum sammen med sin familie. Byg evt. en hule, som hunden kan søge ind i. Placer hundens kurv under et bord og læg vattæpper over. Hulestemningen skærmer lidt mod lyden og mindsker lysglimt.

Fester og gæster

Har man fest og gæster, kan den bange hund med fordel anbringes i f.eks. soveværelset med gardinerne trukket for og med lidt musik i radioen som baggrundsstøj, men så den stadig kan høre familien. Døren bør låses, så gæster ikke ved et uheld får lukket hunden ud.

Husk at bordbomber, balloner, ”nytårs-knallerter”, stjernekastere og knaldperler som typisk bruges inde, også kan skræmme hunden. Undgå den slags, og pynt hundevenligt op i stedet.

Medicin til bange hunde

Er din hund meget bange for fyrværkeri, så bør du hurtigst mulig tale med en dyrlæge om muligheden for at hjælpe hunden med angstdæmpende medicin i den periode, hvor den er mest bange. Du kan evt. spørge til en gel, (Sileo eller Tessie), som kommes på hundens mundslimhinde, og virker angstdæmpende, men som ikke sløver hunden eller en særlig opløsning (Tessie), der gives via sprøjte i munden og som giver en kortvarig dæmpning af situationsbetinget angst og frygt hos hunde.

Kosttilskud til utrygge hunde

Er det første gang din hund skal opleve nytåret, eller er din hund kun lidt utryg ved fyrværkeri, kan du overveje at hjælpe den med tryghedsskabende kosttilskud som bl.a. Adaptil (halsbånd, spray og diffusor til stikkontakt), Zylkene (kapsler), Kalm (flydende og kapsler), Aptus Relax (tyggetabletter) eller Serene-UM (dråber), der fås i håndkøb. Thunder shirt er et tryghedsskabende dækken, der med et blidt pres skaber en beroligende effekt på hundens nervesystem.

Dagen derpå

I dagene efter nytår skal du forsat holde hunden i snor, når du færdes ude. Selv om man kun lovligt må fyre fyrværkeri af til og med den 1. januar, så ved vi, at dette desværre stadig sker langt ind i januar. Vær også opmærksom på fyrværkerirester og raketpinde i haven, eller der hvor I færdes, som hunden kan finde på at samle op og bide i.

Klar til næste år

Hvis du konstaterer, at hunden er bange for fyrværkeri i år, så husk på, at du kan gøre en del for at lydtræne hunden, så den er mindre bange til næste år. Lydangst kan også forplante sig til andre lyde (torden, skud mm). Tal med en dyrlæge eller adfærdsbehandler i det nye år, så I sammen kan lægge en plan for træning af hunden eks ved brug af en såkaldt lyd-CD, lyd-videoer på f.eks. youtube.

Hundepasning

De fleste pensioner er optagede over jul og nytår, men fortvivl ej: Den private pasningsportal, Dogley.com, er en mulighed. Her kan hundeejere og hundepassere finde hinanden, og hunden er forsikret under opholdet.

Kontakt DKK

Dansk Kennel Klub
Parkvej 1
2680 Solrød Strand
56 18 81 00
post@dkk.dk
CVR 11 88 18 15

Bank

Betalinger til Dansk Kennel Klub
Reg. nr.: 9070 Konto: 1639581302
IBAN-nr: DK3090701639581302
SWIFT-kode: VRAADK21

Min side Presse Eksteriørdommer Dyrlæge Regler og instrukser Blanketter Specialklubber Privatlivspolitik Klubsystemer Få rabat som DKK medlem