Der er stor forskel på de forskellige typer af jagthunde, og deres måde at arbejde på. Der er også meget store forskelle i hundenes temperament og aktivitetsniveau.

Jagthunde er nemlig altid fremavlet til at arbejde med forskellige typer af byttedyr i forskellige områder, klimaer og terræner. Derfor er der fremavlet meget store forskelle på temperament og aktivitetsniveau blandt de mange forskellige racer blandt jagthundene.

Jagt med en stående hund er noget helt særligt. En stående jagthund kendes på standen, der udløses ved fært eller syn. Standen er en medfødt reaktion, som stimuleres ved træning. Når hunden stopper og har kontakt med fuglevildtet, stiller den sig, så halen og hovedet er i en lige linje med kroppen. 

Under søget arbejder hunden med næsen højt oppe. Når hunden får kontakt med fuglevildt, stopper den og ”fryser”. Hunden går først frem og rejser vildtet, når jægeren giver den kommando til at rejse fuglen. Dvs. jægeren skal så tæt på hunden og fuglen, at han/hun kan komme til at skyde den flygtende fugl. Den stående hund er også en dygtig apportør og henter gerne det skudte vildt.

Hunden tager stand i følgende situationer: 

  • Hvis den får færten af hønsefugl (agerhøne, fasan, skovsneppe, og længere nordpå: rype og urfugl).
  • Hvis den får øje på en fugl.
  • Ved sekundering dvs. synet af en en anden stående hund.
  • Desuden tager mange stående hunde også stand for hårvildt, eksempelvis ræv og hare.

Engelske og kontinentale

Stående hunde er opdelt i engelske og kontinentale hunde.

De engelske er:
Breton, pointer, engelsk setter, gordon setter og irsk setter

De kontinentale er:
Hønsehund i tre hårvarianter, weimaraner, vizla, kleiner münsterlænder, gammel dansk hønsehund m.fl.

Hvordan foregår det?

Selve jagten med den stående hund – altså fuglejagten – foregår i et mindre selskab, hvor man går gennem terrænet og lader hunden søge foran sig indtil den får stand for en fugl, som jægeren kan skyde ved rejseordre. Men den stående hund er også anvendelig til at drive på en fællesjagt. Ligesom den trænede og øvede hund også gerne klarer efterskudsarbejdet med søg og apportering. En del af vores højt skattede schweishundeførere benytter en stående hund til sit schweissarbejde ved eftersøgning i forbindelse med anskydninger og trafikuheld.

Det med småt

For at deltage i træning i DKK, skal din hund være vaccineret mod hundesyge og parvovirus (udenlandske hunde skal yderligere være vaccineret mod rabies) - medbring dokumentation for vaccinationen.

Du skal have tegnet den lovpligtige ansvarsforsikring på hunden for at deltage.   

Det er ikke alle prøver, hvor det er et krav at være medlem af DKK - ved nogle er det tilstrækkeligt at være medlem af en specialklub.

Hvor foregår træningen?

Der er mange muligheder for at træne sin stående hund rundt omkring i landet både i specialklubs regi men også i én af de mange jagthundesportsforeninger, der findes. Dansk Kennel Klub arrangerer markprøver for den stående hund i samarbejde med sammenslutningen af specialklubberne, FJD og Danmarks Jægerforbund.