MENU

Hyrdehunde

Hyrdning tager udgangspunkt i hyrdehunderacernes helt basale instinkt for at hyrde, altså f.eks. at flytte en flok dyr fra et punkt til et andet. Det er i dag både en populær hundesportsgren og ikke mindst et vigtigt avlsredskab, når opdrættere skal finde frem til hunde med gode egenskaber for hyrdning ved at afprøve hundens naturlige egenskaber under fornuftige forhold.

Elementer i hyrdning

Hyrdning er arbejde med forflytning af andre dyr end hunden ud fra et punkt til et andet. Det kan være at flytte en fåreflok mellem to marker eller igennem to låger, sætte fårene ind i fangefold eller tage dem ud af fangefolden eller stalden. Man kan arbejde med både tildrivning og fradrivning - nogle racer enten tildriver eller fradriver, andre racer gør begge dele.

Der indgår tre elementer i hyrdning – føreren, fårene og hunden. Derudover skal der være egnede arealer, som ikke er til fare for hverken føreren, fårene eller hunden. Underlaget skal være jævnt, og det er vigtigt, at dyrene er hundevante. Det er meget vigtigt, at der passes på fårene. Al hyrdehundetræning under DKK foregår med positiv træning og efter de Etiske anbefalinger.

Hvem kan arbejde med hyrdning?

Mange hunde har en indbygget evne til at hyrde, og alle racer er velkomne til træning – det er dog ikke alle, der er kvalificeret til at deltage i DKK´s instinkttest og prøver. Din hund skal ikke have prøver i lydighed for at deltage, men den skal være styrbar.

Hyrdeprøvernes formål er at fremme interessen for hyrdehunde og hyrdning, og at hjælpe i avlsarbejdet ved at finde frem til hunde med gode egenskaber for hyrdning gennem instinkttest og kvalitetsprøver. Her afprøves hundens naturlige egenskaber under fornuftige forhold.
Din hyrdehund skal være min. 10 mdr. gammel for at deltage ved Instinkttest og min. 12 mdr. for at deltage ved de officielle prøver i hyrdning.
Hunden skal have en resultatbog udstedt af DKK eller anden FCI-anerkendt kennel klub enten med hundens stambogsnummer eller, for ikke DKK-/FCI-stambogsførte hunde, med et hyrdenummer.

Hvordan kan man deltage i hyrde-test og -prøver?

Det ikke et krav, at din hyrdehund skal instinkttestes, før den går til en forprøve. Ved den enkle instinkttest er der ingen forhindringer på banen. Ved instinkttesten bruges et afkrydsningsskema, der desuden giver en kort beskrivelse af forløbet på dagen. Heraf vil det fremgå, om din hyrdehund har bestået eller ikke bestået. Har hunden bestået, vil der være en kommentar om helhedsindtrykket.

I det videre konkurrenceforløb er det et krav, at din hyrdehund har en forprøve, da denne er adgangsgivende til de næste prøver. I definitionerne til forprøven kan du se, hvordan forprøven vil foregå, og baneskitsen vil vise, hvordan banen skal se ud, og hvor forhindringerne skal placeres.

Det med småt:

For at deltage i træning i DKK, skal din hund være vaccineret mod parvovirus, og du skal have tegnet en ansvarsforsikring på hunden.

Du skal være medlem af DKK, og din hund skal kunne træne sammen med andre hunde, dvs. at den ikke må udvise aggressiv adfærd, og du skal have kontrol over den, så den ikke løber væk eller løber hen og forstyrrer de andre hundes træning.

Drægtige tæver 35 dage efter 1. parring og tæver med hvalpe under otte uger kan ikke deltage. Løbske tæver kan anmeldes, og skal afprøves sidst på dagen til både Instinkttest og Forprøver, og skal - indtil prøven finder sted sammen med føreren - opholde sig på et anvist sted.

Hvor foregår træningen?

Træningen foregår i DKK´s regionale kredse og tilsluttede specialklubber over hele landet.
Kontakt specialklubber eller DKK´s hyrdehundeudvalg for mere information.

Fagord

PDF-file: Ordforklaringer til fagord

Sådan afholder du en hyrdeprøve

Kontakt DKK

Dansk Kennel Klub
Parkvej 1
2680 Solrød Strand
56 18 81 00
post@dkk.dk
CVR 11 88 18 15

Bank

Betalinger til Dansk Kennel Klub
Reg. nr.: 9070 Konto: 1639581302
IBAN-nr: DK3090701639581302
SWIFT-kode: VRAADK21

Min side Presse Eksteriørdommer Dyrlæge Regler og instrukser Blanketter Specialklubber Privatlivspolitik Klubsystemer Få rabat som DKK medlem