Her kommer DKK’s bud på nogle overvejelser, du som opdrætter/hvalpekøber bør gøre:

 1. Følg udviklingen og officielle anvisninger.
  Vi kan ikke vide hvad dagen i morgen bringer, så overordnet skal vi følge de nyeste anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen som kan læses på coronasmitte.dk
 2. Kommunikation.
  Grundet smitterisiko skal besøg og fysisk kontakt undgås. Brug i stedet din smartphone og aftal virtuelle møder på via Facebooks "face-time" eller videosamtaler på Skype. På den måde kan opdrætter vise tæven og hvalpene ”live”, "vise rundt hos hundene” og svare på spørgsmål i en levende samtale.
  På samme måde kan den interesserede familie, vise deres hjem frem, fortælle om dagligdagen, børn og andre kæledyr mm. I kan lære hinanden at kende og familien kan løbende følge hvalpens udvikling. Brug også masser af film og fotos på din facebookside til annoncering af hvalpene.
 3. Hvalpesocialisering.
  Socialisering til fremmede mennesker er pt en stor udfordring og må i en periode vige for folkesundheden. Hvalpe må derfor i en periode have ekstra meget kontakt med opdrætter og de personer der allerede er i husstanden. Lad kun raske personer håndtere hvalpene. Vask hænder og brug sprit før og efter kontakt med hvalpene. I det omfang det er muligt at tage hvalpene udenfor i nogle minutter, kan det mindske evt. smitterisiko. Når hvalpene er gamle nok ca. 4-5 uger og vejret er godt, så kan de komme med ud (bare i kort tid) på tæpper i haven og socialisering kan også ske der, med god sikkerhedsafstand til andre mennesker.
 4. Overdragelsen.
  Tal alt vedrørende overdragelsen igennem på mobil eller Face-time før overdragelsen. Kontrakter kan klargøres og sendes på mail. Kun få (en eller to) raske personer deltager ved overdragelsen, som er så kort som mulig - resten tager I på Facetime efterfølgende. Brug håndsprit og/eller vask hænder grundigt før og efter. Vask hvalpen og undlad at give hvalpen brugte tæpper med. Frysning af tæpper vil ikke inaktiverevirus, oplyser FVST.dk. (Brug evt. Adaptil spray eller dispenser til stikkontakt stedet, som er et feromon der virker tryghedsskabende). Hvis overdragelsen kan finde sted ude, kan det nedsætte smitterisikoen.
 5. Følg op via Skype eller Face-time, som I jo nu kender ret godt.
  Det er en helt exceptionel situation, vi er i og vi må alle gøre vores bedste for at komme godt igennem.
  DKK ønsker jer held og lykke med de dejlige hvalpe.