MENU

Før en mentalbeskrivelse

Her kan du læse mere om, hvad en mentalbeskrivelse er, og hvilke forudsætninger der er for at få din hund mentalbeskrevet.

HVOR OG HVORDAN KAN JEG FÅ MIN HUND MENTALBESKREVET?

Mentalbeskrivelse afholdes af DKK-samarbejdende specialklubber.

Hvis du vil tilmelde din hund til en mentalbeskrivelse, så hold øje med, hvornår din specialklub afholder mentalbeskrivelser. Disse annonceres på Hundeweb - vælg "Mentalbeskrivelse" under "Type".

For at kunne gennemføre en mentalbeskrivelse, skal din hund en del af tiden være uden line. Det er dit ansvar som hundefører, at hunden kan kaldes ind. (En del mentalbeskrivelser afholdes dog på lukkede/hegnede områder, så hunden ikke kan løbe væk).

De tilmeldte hunde skal bære halsbånd og føres i line mellem momenterne.

HAR DIN RACE EN ØNSKEPROFIL?

Der er desværre endnu udarbejdet en såkaldt ønskeprofil for mentalbeskrivelse for alle hunderacer. En ønskeprofil er det værktøj, der viser, hvordan racen optimalt set skal reagere og afreagere i en given situation.

Det er ikke en ”facitliste”, og hunden kan ikke bestå eller dumpe. Tvært imod.

Ønskeprofilen er udarbejdet i samarbejde mellem repræsentanter for racens specialklub, evt. avlsråd, raceledelse eller lignende, der er eksperter indenfor racen, og DKKs beskriverudvalg, der er eksperter indenfor at beskrive hundens mentalitet.

Efter en mentalbeskrivelse kan den enkelte hundeejer og opdrætter sammenligne hundens resultat med racens ønskeprofil, og sammenligningen kan bruges til at vurdere, hvor hundens mentale styrker og svagheder ligger - og opdrætteren kan derfor bruge reaktionerne og afreaktionerne til at evaluere afkom og udvælge fremtidige avlsdyr.

Her kan du se, om din race har en ønskeprofil:

Racer, der har en mentalbeskrivelses-ønskeprofil

HVOR GAMMEL SKAL HUNDEN VÆRE VED EN MENTALBESKRIVELSE?

Hvis det er muligt, skal hunden beskrives mellem 10-24 mdr.

Beskrives hunden på dette alderstrin, vil resultatet indgå i racens statistik/gennemsnit.

Hvis racen har en avlsrestriktion for mentalbeskrivelse inden avl, skal den altid være beskrevet mellem 10-36 mdr.

HUNDEFØRERENS ROLLE UNDER MENTALBESKRIVELSEN

Mentalbeskrivelsen er som ikke en konkurrence eller en prøve, der skal bestås eller kan dumpes. Det er en række beskrivelsesmomenter, der bruges til at beskrive, hvordan hunden reagerer spontant i en række ikke-indlærte situationer.

Under beskrivelsen føres hunden i enten halsbånd, i løs line eller fri og ikke ”under kommando”. Hundens skal agere så frit og naturligt som muligt.

Under hele mentalbeskrivelsen er hund og ejer i gode hænder. En kyndig testleder instruerer ejeren før, under og efter hvert moment om, hvad der vil ske, og om hvordan ejeren skal forholde sig. Ejeren skal således blot følge anvisningerne, slappe af og opleve, hvordan hunden reagerer på testmodellerne.

Ofte bliver man overrasket, når hundens reaktioner er anderledes, end man havde forventet. Mentalbeskrivelsen består nemlig af helt nye situationer, som hunden ikke kender i forvejen, og som den derfor ikke kan hente hjælp til at løse fra sit erfaringsgrundlag.

Kontakt DKK

Dansk Kennel Klub
Parkvej 1
2680 Solrød Strand
56 18 81 00
post@dkk.dk
CVR 11 88 18 15

Bank

Betalinger til Dansk Kennel Klub
Reg. nr.: 9070 Konto: 1639581302
IBAN-nr: DK3090701639581302
SWIFT-kode: VRAADK21

Min side Presse Eksteriørdommer Dyrlæge Regler og instrukser Blanketter Specialklubber Privatlivspolitik Klubsystemer Få rabat som DKK medlem