MENU

Opdrætteruddannelse

Dansk Kennel Klub tilbyder en opdrætteruddannelse. Denne uddannelse indeholder de basale ting, vi mener man bør vide, hvis man påtænker at opdrætte hvalpe – eller blot vil vide mere omkring avl af hunde.

Hvem kan deltage

Uddannelsen kan tages af alle der er medlem af DKK.
Hvis du gerne vil søge om et kennelnavn, så er DKKs Opdrætteruddannelse obligatorisk inden du kan ansøge om det.

Fysisk eller online

Vi afholder opdrætteruddannelsen både som fysiske kurser og som online uddannelse.
Kurserne med fysisk fremmøde løber typisk over en weekend, mens online kurserne har et enkelt modul live og resten er optagelser som kan ses når det passer ind i din hverdag.

Moduler i uddannelsen

Uddannelsen består af følgende moduler.

DKK & Jura: En god lejlighed til at få et basalt kendskab til DKK m.h.t. værdier, politikker og organisation og til at forebygge juridiske uklarheder og tvister i forbindelse med køb/salg af hund.

Adfærd 1: Hvad har du egentlig brug for at vide om hunden som art for at kunne tilbyde den et godt liv? Kurset lærer dig hvad der karakteriserer et dyr som både er et flokdyr og et rovdyr. Du får også viden om hvordan hunden udvikler sig fra hvalp til voksen, og hvorfor opdrætteren er nøgleperson i forhold til prægning og socialisering. Du får inspiration til hvordan du kan berige miljøet for dine hunde.
Hundens mentale egenskaber er i høj grad arvelige. DKK´s mentalbeskrivelse er et godt redskab til at få indsigt i hvad dine hunde indeholder - ikke mindst dine avlshunde.

Genetik: Grundlæggende teori om gener og arvelighed.
Vha, aktuelle eksempler indenfor arvelige sygdomme og pelsfarver, bliver deltagerne fortrolige med de vigtigste genetiske begreber. Populationsgenetikken bliver også berørt, herunder betydningen af indavl, matadoravl og genetisk variation.

Reproduktion: På kurset gennemgås det normale såvel som det unormale forløb af parring, drægtighed, fødsel samt den første tid med hvalpene. Der vil være masser af nyttig viden at hente på kurset, såvel for den erfarne opdrætter som for den, der står over for at skulle opdrætte sit første kuld.

Opdrætteruddannelses-logo

Brug af logoet og/eller betegnelsen "DKK-uddannet opdrætter" viser for omverdenen, at opdrætteren har gennemgået en uddannelse inden for emnerne:

 • Hvordan skal min kennel være?
 • Genetik, sundhed og hvalpefødsler
 • Hvad må, skal og bør jeg i forhold til hvalpekøbere m.fl.?
 • DKK´s mentalbeskrivelse og hundens mentale udvikling
 • DKK og omverdenen.

Et kvalitetsstempel

Mange hvalpekøbere har store forventninger, når de køber en hvalp med en DKK-stambog. DKK´s opdrætterlogo er derfor et fint signal til omverdenen om, at man tager sit opdrætterhverv alvorligt og har gjort en indsats for at sætte sig ind i tingene.

En opdrætter kan kun benytte opdrætterlogoet på hvalpekuld stambogsført i Dansk Kennel Klub. Brug af logo gøres under følgende forudsætninger:

 • Logoet bør altid hentes direkte fra DKKs hjemmeside eller ved forespørgsel hos DKK
 • Logoet må ikke ændres i farvesammensætning og/eller dimension (f.eks. laves ovalt eller firkantet)
 • Logoet bør ikke skaleres så det virker pixelleret eller uskarpt
 • Logoet slal bruges i sin fulde form og helhed. Der må ikke fjernes, erstattes eller indsættes andre elementer i logoet
 • Logoet må ikke anvendes til at designe brevpapir, der ligner Dansk Kennel Klubs officielle brevpapir
 • Udover brug af logoet som en del af en DKK-registeret opdrættervirksomhed, må logoet ikke bruges i sammenkædning med firmaer eller til salgsfremmende virksomhed

Undervisere

Læs om underviserne på Opdrætteruddannelsen

Tilmelding

Tilmelding foregår via hundeweb.dk.

 • Vælg Kurser
 • Vælg DKK's Opdrætteruddannelse.
 • Klik "Læs mere" ud for det ønskede hold og derefter på "Online tilmelding".

Når du har udfyldt felterne og betalt, er du tilmeldt det ønskede kursus.

Ca. 10 dage før kurset afholdes, udsendes der pr. email et brev med praktiske oplysninger.

Har du spørgsmål til uddannelsen?

Hvis du har spørgsmål så kontakt kursus-sekretær Tine Miang på tlf. 56188101 eller via email timi@dkk.dk.

Hvem er du og hvad skal du?

Der kan være mange grunde til, at du vælger at deltage på DKK’s uddannelser. Enhver med interesse for emnerne kan have glæde af at deltage, og du vælger selv tid og sted.

Nogle vil gerne have kennelmærke, og så er det obligatorisk at gennemføre 4 bestemte moduler (DKK & Jura, Adfærd 1, Genetik, Reproduktion).

Andre har kennelmærke, men vil gerne have lov til at anvende opdrætteruddannelseslogoet. De skal gennemføre de samme 4 moduler (DKK & Jura, Adfærd 1, Genetik, Reproduktion).

Atter andre har et opdræt på 3 eller flere kuld pr. år og er derfor omfattet af en lovpligtig uddannelse (i medfør af bekendtgørelse 130 af 3. feb. 2010). De skal gennemføre 7 bestemte moduler (Regler og rammer for hundehold, Adfærd 1, Adfærd 2, Genetik, Reproduktion/Parring/Fødsel, Hundens Røgt og Pleje).

Kender du forskellen Hundeholder- kontra Opdrætteruddannelse


Lektionsfordeling

Vil du vide mere om, hvordan Opdrætter- og Hundeholderuddannelsen er bygget op, kan du tjekke lektionsfordelingen i nedenstående skema:

Kontakt DKK

Dansk Kennel Klub
Parkvej 1
2680 Solrød Strand
56 18 81 00
post@dkk.dk
CVR 11 88 18 15

Bank

Betalinger til Dansk Kennel Klub
Reg. nr.: 5035 Konto: 0001361253
IBAN-nr: DK 45 50350001361253
SWIFT-kode: JYBADKKK

Min side Presse Eksteriørdommer Dyrlæge Regler og instrukser Blanketter Specialklubber Privatlivspolitik Klubsystemer Få rabat som DKK medlem