MENU

Har du råd til hund?

Der findes hunde til enhver smag - også når vi taler om købsprisen. Men udgifterne slutter ikke der, der er mange andre omkostninger, du skal være opmærksom på. Her giver vi dig derfor et klart overblik over, hvilke omkostninger der er forbundet med at have hund.

Faste udgifter

Dansk Kennel Klubs samarbejdspartner, Agria Dyreforsikring, har lavet en liste over de udgifter, du kan forvente som hundeejer. Det er umuligt at sætte præcise tal på, fordi der er mange faktorer, der spiller ind – ikke mindst hundens størrelse.
Men hvis du kigger listen igennem og laver et realistisk regnestykke på, hvad det vil koste på lang sigt at anskaffe sig en hund, så vil du være bedre rustet til at træffe beslutningen.

Desværre oplever vi mange hundeejere, der må skaffe sig af med deres hund, fordi omkostningerne kommer bag på dem. Ved at forberede nye hundeejere på hvad det koster at have hund, ønsker vi at klæde dem bedre på.

Økonomi ved anskaffelsen af en hund

  • Købspris på hunden
  • Årligt dyrlægetjek
  • Ansvarsforsikring (lovpligtig)
  • Sygeforsikring
  • Hundemad og godbidder
  • Udstyr (halsbånd, hundetegn, snor, kurv, mad- og vandskåle, legetøj, bur til bilen, evt. ID-mærkning, registrering i Dansk Hunderegister samt indhegning af have).

Købsprisen på hunden

Købsprisen, uanset høj eller lav, udgør kun en mindre del af de samlede udgifter, der løber gennem en hunds gennemsnitlige levetid på 12 år.

Dyrlægebesøg

Dyrlægebesøg er en aktuel udgift for mange hundeejere, når hunden bliver syg eller kommer til skade. Derfor kan det være klogt at tænke på, om den hunderace/type man anskaffer sig, er disponeret for racespecifikke sygdomme og skavanker. Agria Dyreforsikrings statistikker viser, at visse racer er mere udsatte for dyrlægebesøg end andre, hvilket jo har en betydelig indflydelse på de årlige omkostninger ved at have en hund. Så før du anskaffer dig dit nye familiemedlem, så få et indblik i racens sundhedsstatistik via Agria Breed Profiles. Når det er sagt, kan man dog ikke helt sikre sig imod besøg hos dyrlægen.

Uanset hvor ansvarlig en hundeejer man er, og hvor sund en hund man har, vil der altid være dyrlægebesøg forbundet med at have hund. Udover de faste vaccinationer og sundhedstjek bliver hunde også syge fra tid til anden, og det er vigtigt at få dem undersøgt, når det er tilfældet.

Forsikringer - Ansvarsforsikring & sygeforsikring

Når du anskaffer dig en hund, er det lovpligtigt at du også tegner en ansvarsforsikring. Ansvarsforsikringen hjælper dig, hvis din hund har forårsaget skade på en anden person eller dennes ejendom, for eksempel hvis din hund bider en anden person eller hund.

En sygeforsikring kan også være en god investering. Det kræver f.eks. kun én operation, før din forsikring har betalt sig hjem i flere år frem. Nogle hundesygeforsikringer inkluderer også en digital dyrlægetjeneste, f.eks. gennem en app på mobiltelefonen, hvor du som forsikringstager kan få kontakt til en dyrlæge. Hos Agria er denne dyrlægetjeneste gratis for Agria kunder og hedder Agria Vet Guide.

Udstyr til hunden

Præcis som med børnetøj og tilbehør kan meget af hundens udstyr købes brugt til en brøkdel af den pris, det koster at købe det nyt.

Faste omkostninger

  • Foder
  • Pleje (børste, tandbørste, hundeshampoo, dækken, m.m.)
  • Dyrlæge (faste vaccinationer og sundhedstjek samt sygdom)
  • Medicin (receptpligtig medicin kan være inkluderet i visse sygeforsikringer, f.eks. Agrias sygeforsikringer)
  • Sygeforsikring og lovpligtig ansvarsforsikring
  • Hundefrisør, hvis du har en race, der skal trimmes/klippes.

Hundefoder er for mange hunde en af de faste udgifter, der kan fylde på budgetkontoen. Det varierer i pris, og ofte kan det betale sig at købe større mængder ad gangen. Men det er en god idé at rådføre sig med sin opdrætter eller dyrlæge om, hvilket foder du bør bruge til netop din hund, da det varierer efter hundens alder, vægt og aktivitetsniveau.

En klar huskeregel er, at jo større hunden er, desto mere foder spiser den – hvilket ofte er lig med større omkostninger. Ligeledes kan hvalpefoder, seniorfoder og foder med særlige hensyn til hundens helbred være dyrere.

Kontakt DKK

Dansk Kennel Klub
Parkvej 1
2680 Solrød Strand
56 18 81 00
post@dkk.dk
CVR 11 88 18 15

Bank

Betalinger til Dansk Kennel Klub
Reg. nr.: 9070 Konto: 1639581302
IBAN-nr: DK3090701639581302
SWIFT-kode: VRAADK21

Min side Presse Eksteriørdommer Dyrlæge Regler og instrukser Blanketter Specialklubber Privatlivspolitik Klubsystemer Få rabat som DKK medlem