Hudsygdomme kan give anledning til gener for både hund og ejer, og det er ikke altid helt enkelt at stille den korrekte diagnose. For nogle hudsygdomme er der påvist en specifik arvegang, for andre kan der bare være mistanke om arvelighed.
Hudsygdomme kan virke som et stort og vanskeligt tilgængeligt område for både hundeejere og opdrættere.
Hudsygdomme kan give anledning til gener for både hund og ejer, og det er ikke altid helt enkelt at stille den korrekte diagnose.
Symptomer fra huden i form af rødme, kløe eller irritation kan have mange årsager - og i nogle tilfælde kan symptomerne stamme fra sygdomme helt andre steder i kroppen. Nogle racer er mere udsat for specifikke hudproblemer end andre. For at indsamle mere viden, tilbød DKK i en periode frivillig registrering af en række udvalgte hudsygdomme på hundeweb. Det har imidlertid vist sig vanskeligt at opstille klare diagnostiske kriterier for en række af disse hudsygdomme - ikke mindst i forhold til hvornår en hund kan erklæres "fri". I samarbejde med fagpersoner på området har DKK derfor valgt at indstille registreringen.
For nogle hudsygdomme er der påvist en specifik arvegang, for andre kan der bare være mistanke om arvelighed.
Selvom arvegangen for flere hudsygdomme ikke er kendt, anbefaler DKK at man undlader at avle på hunde, der lider at hudsygdomme som f.eks. allergi eller demodicose (hårsækmider).
For at indsamle mere viden, har DKK i en periode tilbudt frivillig registrering af en række udvalgte hudsygdomme på hundeweb.
Det har imidlertid vist sig vanskeligt, at opstille klare diagnostiske kriterier for en række af disse hudsygdomme - ikke mindst i forhold til hvornår en hund kan erklæres "fri". Derfor har DKK valgt at indstille registreringen.
Du skal starte med at konsultere din dyrlæge. Når dyrlægen har undersøgt hunden, har du en afklaring på om din hund har en hudsygdom. Hvis dette er tilfældet, anbefaler vi at du kontakter den opdrætter, du har købt din hund hos.
DKK anbefaler at hunde, der lider af hudsygdomme ikke bruges i avl.
DISSE SKAL BO PÅ RACEN I LEKSIKON!
Nasal parakeratose
hos
Labrador retriever
Beskrivelse af sygdommen (Link)
OBS. Siden ovenstående artikel blev skrevet, er diagnosticeringen af Nasal Parakeratose blevet ændret. Det er nu muligt at DNA teste for sygdommen, og dermed kan de symptomfri bærere identificeres.
Trædepude hyperkeratose hos
Dogue de bordeaux (OBS: den kliniske undersøgelse er erstattet af en DNA test hos Antagene)
Irsk terrier
Kerry blue terrier
Beskrivelse af sygdommen (Link)
Generaliseret demodicose hos
Mops
Fransk Bulldog
Amerikansk Staffordshire Terrier
Skotsk Terrier
Dobermann
Engelsk Bulldog
West Highland White Terrier
Dogue de Bordeaux
Bull terrier
Beskrivelse af sygdommen (Link)
Genetisk farve-relateret pelstab hos
Border Collie
Chihuahua
Chow Chow
Beskrivelse af sygdommen (Link)
Allergisk hudbetændelse hos
West highland white terrier
Amerikansk staffordshire terrier
Beskrivelse af sygdommen (Link)
Dansk Kennel Klub
Parkvej 1
2680 Solrød Strand
56 18 81 00
post@dkk.dk
CVR 11 88 18 15
Betalinger til Dansk Kennel Klub
Reg. nr.: 9070 Konto: 1639581302
IBAN-nr: DK3090701639581302
SWIFT-kode: VRAADK21