Øjenundersøgelse - Hvad er det?

Øjenundersøgelse, også populært kaldet ”Øjenlysning”, er en betegnelse for en systematisk øjenundersøgelse med henblik på at diagnosticere arvelige øjensygdomme. På grundlag af undersøgelsen udfærdiges en attest til ejeren. På attesten står der, om hunden har tegn på arvelige øjensygdomme, og hvilke sygdomme det i givet fald drejer sig om.

ECVO attest

Den attest, som bruges ved øjenundersøgelser i Danmark, er den samme, som bruges i mange andre europæiske lande. Den er udformet af ECVO (European College of Veterinary Ophthalmologists) og kaldes derfor en ECVO-attest.  En ECVO attest vil i langt de fleste tilfælde have en gyldighed på 12 måneder.

For at udstede en ECVO attest skal der gennemføres en fuldstændig undersøgelse af øjnene. På ECVO attesten er øjensygdommene opdelt i hhv. medfødte og erhvervede øjensygdomme. Disse betegnelser siger ikke noget om, hvor vidt sygdommene er arvelige eller ej. De hentyder alene til hvornår i hundens liv, sygdommen kan diagnosticeres. Medfødte øjensygdomme er tilstede ved fødslen og kan derfor diagnosticeres tidligt. Erhvervede øjensygdomme bliver derimod først synlige senere i hundens liv - selvom flere af dem er arveligt betinget.   

Tid til undersøgelse

Som hundeejer kan du til hver en tid aftale tid til en øjenundersøgelse hos en af de godkendte øjenpaneldyrlæger. Det er også muligt at aftale tid på en af de dage, hvor der er arrangeret kollektive øjenundersøgelser. Du finder link til godkendte øjendyrlæger samt til datoer  over kollektive øjenundersøgelser nederst på denne side.