For hundeejere  |   For opdrættere  |   Køb hund  |   Stambog  |   Aktiviteter  |   Udstillinger  |   Uddannelse  |   Om DKK  |  

 

Øjensygdomme

 


Nogle racer lider af specifikke øjensygdomme, og man anbefaler derfor, at de bliver undersøgt før avl. Øjenundersøgelser skal udføres af dyrlæger med specialviden på området.


HUSK
Hvis du ønsker et sundhedsresultat registreret hos DKK, så skal du på forhånd have købt en rekvisition. Ellers kan resultatet ikke registreres.Import som er indsendt til registrering i DKK, men som endnu ikke er registreret i DKK

Skal du købe en rekvisition til en hund som endnu ikke er blevet registreret i DKK, så kan du gøre det på samme side via hundeweb – nederst på siden ved køb af rekvisition og ved teksten ”Rekvisition til ukendt hund”. Der skal vedhæftes en kopi af hundens stambog i pdf, som vil fremgå af siden med bestilling af rekvisitionen. Disse rekvisitioner kan naturligvis ikke købes til medlemsrabat, da hunden endnu ikke findes i vores database og ikke er koblet sammen med dit medlemsnummer. Resultatet vil først blive registreret i DKK’s database når hunden er blevet oprettet med sit danske registreringsnummer.
Import som er indsendt til registrering i DKK, men som endnu ikke er registreret i DKK Skal du købe en rekvisition til en hund som endnu ikke er blevet registreret i DKK, så kan du gøre det på samme side via hundeweb – nederst på siden ved køb af rekvisition og ved teksten ”Rekvisition til ukendt hund”. Der skal vedhæftes en kopi af hundens stambog i pdf, som vil fremgå af siden med bestilling af rekvisitionen. Disse rekvisitioner kan naturligvis ikke købes til medlemsrabat, da hunden endnu ikke findes i vores database og ikke er koblet sammen med dit medlemsnummer. Resultatet vil først blive registreret i DKK’s database når hunden er blevet oprettet med sit danske registreringsnummer.

Øjenpaneldyrlæger er organiseret i Dansk Selskab for Veterinær Ophthalmologi (DSVO), og der er flere oplysninger om øjensygdomme på selskabets hjemmeside - klik her

 

Resultaterne af en øjenlysning registreres på en særlig blanket kaldet en ECVO attest

På attesten er sygdommene delt i to kolonner. Den venstre kolonne (diagnose 1-8) er medfødte (til stede ved fødslen) og den højre kolonne (diagnose 9 - 17) er såkaldt erhvervede sygdomme. En oversigt over de enkelte sygdomme i de to kategorier findes under menupunkterne.

 

På bagsiden af ECVO attestens papirudgave står følgende generelle tekst om arveligheden af øjensygdomme hos forskellige racer:

 

"Den/de nævnte diagnoser under "RESULTAT" gælder alene for de racer hos hvem de nævnte sygdomme formodes at være arvelige i den nationale population af racen og/eller er beskrevet i proceduremanualen, som er gældende på undersøgelsesdagen. Undtaget herfra er følgende sygdomme: pectinal ligament abnormalitet, alvorlig retinal dysplasi (geografisk og total), hypoplasi af N. opticus/mikropapill, katarakt, linseluxation og retinal degeneration (PRA). Disse sygdomme anses for arvelige i alle racer"

  

Artiklen "Hvad er en øjenlysning" fortæller mere om, hvad der sker, når en hund bliver øjenundersøgt. 

 

Som hundeejer kan du til hver en tid aftale tid til en øjenundersøgelse hos en af de godkendte øjenpaneldyrlæger. Det er også muligt at aftale tid på en af de dage, hvor der er arrangeret kollektive øjenundersøgelser. Se nedenstående lister over godkendte dyrlæger og datoer for kollektive øjenundersøgleser.
   

 

 Hvad er en øjenlysning, artikel fra HUNDEN, april 2012

 

 

 

 

 

 

Her bor DKK:


Dansk Kennel Klub
Parkvej 1
2680 Solrød Strand
56 18 81 00 (Omstilling)
56 18 81 55 (informationen)

Betalinger til Dansk Kennel Klub:
Reg. nr.: 5035 Konto: 0001361253
IBAN-nr.: DK 45 50350001361253 SWIFT-kode: JYBADKKK


© Dansk Kennel Klub 2017 | Annoncering på web | Cookies- og privatlivspolitik