Sådan gør du:

 1. Bestil tid hos dyrlægen
  Der bestilles tid hos den dyrlæge, der skal foretage undersøgelsen. Nederst på denne side kan du finde en fil med de godkendte dyrlæger/klinikker, der kan foretage denne undersøgelse. Hunden skal være minimum 18 måneder gammel.
 2. Køb rekvisition
  Der købes to rekvisitioner til formålet på www.hundeweb.dk (en til CM og en til SM). Hvis hunden skal undersøges i udlandet vælges “udenlandsk dyrlæge”
 3. Foretag undersøgelse
  Rekvisitionen medbringes til den undersøgende dyrlæge/radiograf, som verificerer hundens identitet
  Efter undersøgelsen tager ejeren rekvisitionerne med hjem
 4. Modtag certifikat
  Du modtager dit certifikat fra dyrlægen når scanningsbillederne er blevet aflæst. Det kan ske pr. post eller mail.

  Særligt for MR skanning på KU/SUND
  OBS - hunde der er MR skannet på KU/SUND bliver gradueret hos Martin Deutschland i Berlin. KU/SUND sørger for at fremsende skanningsbilleder samt en kopi af rekvisitionerne. Ejer betaler særskilt for skanning til KU/SUND og for graduering til Martin Deutschland samme dag som undersøgelsen finder sted.

  Betaling for graduering:
  Martin Deutschland
  Netbank Hamburg
  BIC: GENODEF1S15
  IBAN: DE34200905000007265697
 5. Registrer hos DKK
  Når ejeren har modtaget en attest på resultatet, sendes dette sammen med rekvisitionerne DKK (pr. post eller mail), der registrerer resultatet på hundeweb. Attesten vedlægges på hundeweb i pdf format. Hvis ejers navn og adresse fremgår af udenlandske attester, streges det ud før attesten lægges på hundeweb.
 6. Modtag status
  Hunden får en status for såvel CM som SM, og begge har tre kategorier: grad 0, 1 eller 2. Sammen med SM registreres hundens alderskategori som a, b eller c
 7. Registrer PSOM Status
  På attesten er det også muligt at anføre hundens status i forhold til PSOM (Primær Sektretorisk Otitis Media). Denne graduering er frivilllig og bliver ikke registreret på hundeweb. I forbindelse med de avlsanbefalinger, der er formuleret af BVA (British Veterinary Association) og KC (den engelske kennel klub), skal hundes diagnose vurderes i sammenhæng med dens alder på undersøgelsestidspunktet. Der opereres med tre alderskategorier a: Fem år eller ældre, b: Tre eller fire år, c: Et eller to år. Avlsanbefalingerne fra BVA/KC er beskrevet i dokumenterne nederst på siden

Ældre CM/SM status

Hvis din hund har en CM/SM status fra før det blev muligt at købe rekvisition kan du godt få resultatet registreret på hundeweb. Det kræver blot at du køber de to rekvisitioner, og indsender dem sammen med dokumentation for hundens status fra en af de godkendte dyrlæger.


Tidligere undersøgelser i bl.a. England tyder på, at rigtig mange cavalier king charles spaniels har den type af forandringer, der kaldes Chiari like malformation. Det kan derfor sandsynligvis være nødvendigt at bruge hunde i avl på trods af eventuelle påviste forandringer. Alle spørgsmål vedrørende CM/SM og avl kan rettes til Cavalierklubben eller DKK.