-
Sundhedsundersøgelser >
-
Hjertesygdomme
Hjertesygdomme
Hunde kan, ligesom mennesker, lide af forskellige former for hjertesygdomme. En del af disse sygdomme er arvelige og ses primært hos bestemte racer. DKK registrerer hjertestatus for de racer, hvor specialklubben har indgået en aftale om det. Det er kun dyrlæger, der er medlemmer af det, der hedder EKKO-gruppen, eller som er godkendt herfra, der kan undersøge hundene.
Myxomatøs Mitraklap sygdom (MMVD)
Cavalier king charles spaniel har et avlsprogram mod MMVD, hvor avlsdyrene bliver hjerteundersøgt flere gange i deres liv.
Ved hjerteundersøgelsen vil dyrlægen lytte på hundens hjerte med et stetoskop og derefter hjerteskanne hunden. Dyrlægen lytter efter om der er mislyde på hjertet.
Hvis hunden har en mislyd, vurderes den på en skala fra 1-6, hvor 1 er den mildeste grad, og grad 0 er ensbetydende med ingen mislyd.
Hjerteskanningen optages på en disc og sendes til KU/SUND, hvor professor og dyrlæge Lisbeth Høier Olsen laver opmålinger af hjerteklappen for at vurdere, om hunden har en misdannet mitralklap – det der også kaldes mitralprolaps.
Graden af mitralprolaps angives på en skala fra 1-3, hvor 1 er den mindste grad og grad 0 vil være ensbetydende med ingen prolaps.
Du kan læse mere avlsprogrammet på Cavalierklubbens hjemmeside, klik her
Dilateret Kardio Myopati )DKM)
Diagnosen stilles ved ultralydsscanning, eller røntgen kombineret med EKG. Hjertets vægge vil fremstå tynde og slappe og ved en ultralydsscanning.
Subaortal stenose (SAS) og Pulmonal stenose (PS)
Ved en SAS undersøgelse anvendes en klinisk undersøgelse hvor dyrlægen lytter på hjertet (auskultation), suppleret med EKG optagelser og ultralydsscanning med den særlige teknik, der hedder Doppler.
Doppler teknikken bruges til at måle hvor hurtigt blodet løber ud af aorta – jo hurtigere det løber, jo værre er forsnævringen. Det svarer lidt til at man klemmer sammen om en haveslange med tryk på.
SAS inddeles i grad 0 – 4 afhængigt af blodets udløbshastighed.
- Grad 0:
Udløbshastighed under 2 m/s (det svarer til 7,2 km/t): Normal - Grad 1:
>2 og ≤ 2,25 m/s, Gråzone tilfælde. Det er ikke muligt at stille en endelig diagnose – en del af disse hunde kan have aortastenose under udvikling - Grad 2:
>2,25 og ≤ 3,5 m/s, Mild aortastenose. Hunde med mild aortastenose lever ofte et normalt liv uden symptomer på sygdom, men det kan ikke udelukkes, at de dør tidligere end raske hunde. - Grad 3:
> 3,5 og ≤ 4,5 m/s, Moderat aortastenose. Hunde med moderat aortastenose kan være symptomfri, eller vise de samme symptomer som beskrevet for alvorlig aortastenose - Grad 4:
> 4,5 m/s Alvorlig aortastenose. Hunde med alvorlig aortastenose udvikler ofte symptomer som tæthed, nedsat kondition og besvimelsesanfald i de første leveår. Pludselig død kan også forekomme. Mange af disse hunde dør, inden de bliver 3-4 år gamle.
Hos boxere afviger grænseværdierne for de 4 grader en smule fra de anførte generelle værdier.