For at udvikle en DNA-test skal det gen, der er involveret i sygdommen, være identificeret, og man skal også kender den specifikke mutation, der er årsag til sygdommen.

DNA kan desuden bruges til identifikation og verificering af slægtskabsforhold ved hjælp af det, der hedder en DNA-profil.

Hvem må udføre DNA-testen?

Det er et krav fra DKK, at prøvematerialet udtages af en dyrlæge, som på rekvisitionen attesterer at have kontrolleret hundens ID-nummer.

Dyrlægen sender prøvematerialet til et af de godkendte laboratorier.

Hvilke DNA-tests kan registreres?

Du kan finde en liste over de DNA-tests, DKK registrerer, på siden godkendte laboratorier.

Der kommer hele tiden nye DNA-tests på markedet og ikke alle er mulige at registrere i DKK. Når en ny test skal godkendes sker det i et samarbejde mellem DKK og racens specialklub.

Krav, anbefaling eller frivillig registrering?

Der findes racer, der har avlskrav eller avlsanbefaling om DNA-tests for specifikke sygdomme før avl.

Der findes ligeledes en del DNA-tests, som er en frivillige, men hvor resultatet kan registreres på hundeweb. Selv en et DNA-testresultat hverken er et krav eller en anbefaling, kan der være mange fordele ved at få det registreret på hundeweb, i stedet for at det bare ender "i skrivebordsskuffen". Som hvalpekøber eller f.eks. tæveejer på udkig efter en hanhund, kan man orientere sig om hundenes resultater, og hvis der foretages parringer mellem to hunde, der begge er fri, får afkommet automatisk registreret en fri-status (fri via forældre).