Ransomware/Malware

Ransomware bliver i stigende grad benyttet af hackere til at afpresse firmaer.
Ransomware er en type af ondsindet software der overtager kontrollen på din computer og krypterer dine filer, hvilket forhindrer dig i at tilgå dem, indtil du har betalt en ”løsesum”.

Her er nogle simple ting I kan gøre:

Tænk før du klikker

Den mest almindelige måde Ransomware kommer ind på firmaets netværk er via e-mail. Oftest vil en hacker inkluderer ondsindede links eller vedhæftninger i e-mails som ser harmløse ud. For at for at undgå denne fælde, bør du følge disse e-mail råd:

  • Læs den modtagende e-mail grundigt! Giver måden at skrive på mening? Er grammatikken helt forkert kunne det tyde på en maskinoversættelse fra et andet sprog.
  • Lad være med at klikke på links eller vedhæftninger fra en afsender du ikke kan genkende. Vær specielt opmærksom ved komprimerede filtyper (f.eks. filer der ender på ”.zip”, ”.rar”, ”.7zip” o. lign.).
  • Opgiv ikke personlige informationer (som brugernavne og passwords) via e-mail.
  • Vær på udkig efter afsendere der bruger et mistænksomt eller misledende domænenavn (f.eks. kigu@bla.dkk.dk eller post@p0stnord.dk)
  • Vær ekstra opmærksom hvis du åbner vedhæftninger eller klikker på links fra en e-mail, der indeholder et advarselsbanner som kan indikere at e-mailen måske ikke er fra den afsender den udgiver sig for at være fra

Hvis noget virker forkert, så vær varsom

Hvis din computer er inficeret med ransomware vil du typisk blive låst ude af alle programmer og en ”løsesums skærm” vil dukke op.
Hvis uheldet skulle være sket, at du har fået klikket på et link eller en vedhæftning du mistænker for at være ransomware eller malware kontakt jeres IT-ansvarlige.