”Der er intet så skønt som en vuffeli-vov”, sang folkekære Shubidua, og med ca. 810.000 hunde i Danmark - hvilket svarer til en hund i cirka hvert fjerde danske hjem - har hunden for længst overhalet katten som danskernes foretrukne kæledyr. Er du en af dem, der ivrigt nikker i takt, når Michael Bundesens dybe bas pointerer, at hunde ”kan gå i skole og lære en masse sprog”, bør du kigge forbi på Dyrskuepladsen i Roskilde i den kommende forlængede weekend, den 13., 14. og 15. maj.

Her er det ikke helt nok, ”bare” at have ”fire poter - én på hvert sit ben”. Heller ikke selv om hale og snude, ifølge Shubberne, sidder hvor de skal.

Banen er kridtet op; i 44 udstillingsringe skal i alt 2.990 hunde tage en rundtur foran det internationale dommerpanel og efterfølgende fremvise både nybørstet pels og tænder – bare for at nævne et par af de detaljer, som bliver taget i betragtning, når en udstillingshund skal bedømmes.

"Dommerne kigger på, om hunden lever op til den standard, der er for racen. For en hund er jo ikke bare en hund,” forklarer Lise Lotte Christensen, der er adfærdskonsulent i Dansk Kennel Klub.

”I løbet af weekenden kan du møde 264 forskellige hunderacer. Hver af dem er skabt til at hjælpe mennesket med vidt forskellige opgaver i alle egne af verden. De ser ud, som de gør, for bedst muligt at løse deres specifikke opgave: Nogle er langbenede, andre lavbenede. Nogle har krøllet pels, andre glat. Stritører eller hængeører, store poter eller små. Og så er der hunde på 2 kg og dem på 102 kg, forklarer adfærdskonsulenten.

Skabt til opgaveløsning

”Siger du ordet ”race”, klinger det lidt negativt, men i dyreverdenen giver det mening: Drømmer min 5-årige om en hygge-pony, skal jeg ikke købe en fuldblods galophest. Ønsker jeg mig en ko, der giver meget mælk, skal jeg ikke anskaffe kødkvæg. Sådan er det også med hunderacerne, som igennem mange hundrede år er skabt med forskellige brugsmål for øje. Udstillingsdommerens job er derfor at vurdere, hvor gode egenskaber den enkelte hund besidder i forhold til at kunne udføre det job, den oprindeligt er skabt til.”

Det er dog ikke kun hundenes udseende, der er til bedømmelse i den kommende weekend. Du kan også se landets dygtigste lydighedshunde konkurrere i komplicerede øvelser i lydigheds- og dog dancing-ringen, ligesom du kan opleve landets dygtigste unge ”juniorhandlere”, der kæmper om at blive udstillingernes bedste i konkurrencer, hvor samarbejdet mellem hund og fører er i fokus.

Du kan ikke købe en hund på en hundeudstilling, men du får rig mulighed for snuse til hundelivet fra første parket og møde de engagerede opdrættere og hundesportsudøvere, der kan give dig uvurderlig rådgivning om hunderacerne, deres forskelligheder og behov.

”Der er naturligvis ingen hunderacer, der er skabt med det specifikke formål at danse til musik, men nogle racer er mere lærenemme end andre, mere selvstændige, typer. Men alle hunde er sociale væsener, som kræver megen opmærksomhed, og forudsætningen for det gode hundeliv er, at hund og menneske passer godt sammen. Det er derfor vigtigt at sætte sig ind i racernes forskellighed, før du beslutter dig for at inkludere en hund i hjem og hjerte; det vigtigste er at finde en hund, hvis behov du enten nemt kan opfylde, eller hvis behov du har lyst til at gøre en indsats for at opfylde. Dag ud og dag ind. Året rundt. Også i regnvejr. Så for at omskrive et kendt citat: ”Spørg ikke, hvad din hund kan gøre for dig – spørg, hvad du kan gøre for din hund”, siger Lise Lotte Christensen.

Hvor, hvornår og hvordan?

Dato:
13.-14.-15. maj 2022

Udstillingens adresse:
Roskilde Dyrskueplads, Darupvej, 4000 Roskilde. Udstillingen foregår udendørs.

Åbningstider:
Udstillingsbedømmelserne starter kl. 9 alle tre dage.
Lydighedskonkurrencer lørdag og søndag.
Dog dancing-konkurrencer kun lørdag.

Adgangspriser:
Voksne: Kr. 60,- pr. dag.
Børn 6-12 år: Kr. 10,- pr. dag.
Børn under 6 år: Gratis
Familiebillet (2 voksne + 3 børn): Kr. 120,- pr. dag.
Entré for gæstehund (+ 3 mdr.): Kr. 30,- pr. dag.

Kontakt:
Har du brug for mere information, ønsker til interview eller kontakt til case fra lokalområdet, så
kontakt venligst leder af DKK´s udstillingsafdeling: Jette Nielsen. Tlf.: 5618 8126. Email: jeni@dkk.dk

Vil du vide mere:
Kontakt DKK´s information på tlf. 56 18 81 00 eller læs mere her