MENU

Særregler for "ukrainske hunde på flugt"

04.03.2022

EU har indført særregler for indrejse for ukrainere på flugt med deres kæledyr. Bemærk, undtagelsen gælder kun for ukrainere, der rejser SAMMEN MED deres kæledyr, samt at dyret skal isolation ved ankomst til Danmark, ligesom indførsel af hunde på den danske forbudsliste skal oplyses til Fødevarestyrelsen

Som følge af den russiske invasion af Ukraine har EU - og dermed Danmark - indført en særlig undtagelsesmulighed. Det fremgår af Fødevarestyrelsens hjemmeside

Det betyder, at ukrainere, der rejser med deres (EGEN!) hund fra Ukraine, kan indføre den til EU/Danmark, selvom dyret ikke opfylder alle (de sædvanlige) krav til indførsel.

I Ukraine er der forekomst af rabies (hundegalskab), som er dødelig og kan smitte til mennesker ved bid/kontakt med spyt fra smittede dyr. Derfor kræves det, hvis dyret indføres under ovenstående særregel, at dyret isoleres ved ankomst til Danmark.

De sædvanlige indførselskrav for hunde er følgende:

  • Dokumentation for chip-mærke.
  • Dokumentation for rabiesvaccination, som tidligst er foretaget ved 12-ugers alderen (vaccinen skal opfylde kravene i bilag III i Forordning 2013/576).
  • Dokumentation for antistoftitreringstest, foretaget mindst 30 dage efter en færdig rabiesvaccination og mindst 3 måneder før udrejse af Ukraine (undersøgt på et EU-godkendt laboratorie og viser et resultat på mindst 0,5 IE/ml.)

Hvis den ukrainske ejer IKKE kan dokumentere, at hunden lever op til ovennævnte krav, skal denne straks kontakte Fødevarestyrelsen med følgende oplysninger:

  • Ejers navn, adresse og kontaktoplysninger (email og mobilnr.).
  • Hvor længe dyret har været i ejers varetægt, og hvordan det har været holdt.
  • Adressen på det sted, hvor man ønsker, at isolationen af dyret finder sted, indtil kravene er opfyldt.
  • Oplysning om, hvilke af ovenstående krav dyret IKKE opfylder på indrejsetidspunktet.
  • Letlæselige kopier af dyrets papirer til dokumentation for de krav, som dyret allerede opfylder på indrejsetidspunktet, fx i form af PDF-filer eller letlæste billeder.
  • Oplysningerne skal sendes til email@fvst.dk​.

Hvis hunden ikke lever op til (de sædvanlige) indførselskrav:

Hvis hunden ikke lever op til de sædvanlige indførselskrav, er det vigtigt at hunden holdes isoleret.

Det vil sige, at den ikke må have kontakt med andre dyr og mennesker, som ikke er en del af den nærmeste familie. Hunden må kun luftes i kort snor.​

Hunde på hundelovens forbudsliste:

Fødevarestyrelsen kan oplyse, at hunde, der er omfattet af Hundelovens forbudsordning, ikke er omfattet af undtagelsesmulighederne i undtagelsen nævnt herover. Dette skyldes, at der ikke er tale om EU-regler, men om national dansk lovgivning.

Fødevarestyrelsen er dog opmærksom på problemstillingen og arbejder på snarest muligt at finde en løsning, hvis ukrainske flygtninge skulle medbringe en hund, der er omfattet af forbudsordningen.
I første omgang er der lagt oplysninger på Fødevarestyrelsens hjemmeside om, at hvis hunden, der indføres til Danmark under ovenstående særregel, er af en race, eller er en krydsning med en af de racer, der fremgår af Hundelovens forbudsordning, skal Fødevarestyrelsen kontaktes på denne emailadresse: email@fvst.dk

Registrering i Dansk Hunderegister:

Hunde, der indføres til Danmark, skal registreres i Dansk Hunderegister. Der vil snarest komme retningslinjer omkring dette. Hvis du har spørgsmål allerede nu – kontakt da Fødevarestyrelsen: email@fvst.dk

Hvis man som dansker ønsker at hjælpe ukrainske hunde til Danmark:

​Fødevarestyrelsen får pt. også forespørgsler fra personer og organisationer, som ønsker at hjælpe (læs: importere) efterladte kæledyr i Ukraine.

​Men undtagelsesmuligheden herover omfatter ikke denne form for import, og der kan derfor ikke dispenseres fra de almindeligt gældende importkrav.

Hvis man ønsker at importere hunde og katte fra Ukraine, kan man læse mere om, hvilke krav dyrene skal opfylde, HER

Læs mere om indførsel af kæledyr fra Ukraine på Fødevarestyrelsens hjemmeside

Kontakt DKK

Dansk Kennel Klub
Parkvej 1
2680 Solrød Strand
56 18 81 00
post@dkk.dk
CVR 11 88 18 15

Bank

Betalinger til Dansk Kennel Klub
Reg. nr.: 9070 Konto: 1639581302
IBAN-nr: DK3090701639581302
SWIFT-kode: VRAADK21

Min side Presse Eksteriørdommer Dyrlæge Regler og instrukser Blanketter Specialklubber Privatlivspolitik Klubsystemer Få rabat som DKK medlem