MENU

HISTORIEN BAG KUNSTVÆRKET

09.02.2021

Kom med ”behind the scenes” på kunstnerinden Katerina Cechovas Fine Art-projekt til fordel for Dansk Kennel Klub:

- Du har måske hørt historier om berømte malerier, og tro mig: Der ligger en historie bag ethvert kunstværk – og jo bedre værket er, jo mere interessant er historien bag, mener kunstnerinden bag DKK´s Fine Art-projekt, Katerina Cechova.

Katerina Cechovas eget portræt af broholmer-racen er ikke undtagelsen, der bekræfter reglen:

- Selvfølgelig er der en historie bag! Der er ingen kunstnere, der ikke tvivler på sit eget arbejde, og heller ikke her er jeg nogen undtagelse: Jeg roser sjældent min egen kunst, men dette portræt er et af de allerbedste, jeg nogensinde har lavet. Det er teknisk godt, men årsagen til, at jeg synes det blev så vellykket, er, at det – til sidst - lykkedes at fange et stort stykke af denne specielle races sjæl, fortæller Katerina.

- Jeg begyndte at trække de indledende streger på den allerførste broholmer-tegning, men uanset hvordan jeg prøvede at fange proportionerne, var de forkerte: Enten fik hunden for meget molosser-præg, eller også blev hunden alt for lys. For at hjælpe mig arrangerede eksteriørdommer Charlotte Høier endda besøg hos broholmer-opdrætterne, så jeg fik mulighed for at ”få hundene i hænderne", mærke hovedets proportioner, men det gik ikke, fortæller Katerina.

- Jeg blev desperat, gennemgik samtlige materialer om broholmerracen, jeg kunne finde, og studerede hovedformer igen og igen. Jeg følte mig totalt uduelig og blev næsten helt deprimeret, og jeg begyndte at tvivle på, om jeg overhovedet kunne gennemføre dette projekt, som jeg selv havde sat i gang!

Katerina fortæller, at hun frustreret lukkede det magasin, hun sad med, og på bagsiden var et billede af den nu afdøde Jytte Weiss omgivet af broholmere. Efter 2. verdenskrig var broholmerracen tæt på at uddø, men op gennem 70’erne og 80’erne var Jytte Weiss og Ole Staunskjær nøglepersonerne bag rekonstruktionen af racen.

- Jeg kiggede på det billede og udbrød: "Jytte, du må hjælpe mig! Jeg kan simpelthen ikke fange udtrykket rigtigt!" Du må tro, jeg er skør, og du må gerne grine af mig, men jeg tog et helt blankt stykke papir og tegnede broholmeren i en flydende bevægelse – aldrig før har jeg tegnet noget så rent, så hurtigt og til perfektion, fortæller Katerina.

- Detaljen med Broholm Slot, der reflekterer i øjet på hunden, var ikke noget, jeg havde gennemtænkt på forhånd - det dukkede ligesom bare op! Det lyder helt skørt, men jeg tror virkelig på, at "nogen" hjalp mig. Jeg afsluttede tegningen og sagde højt for mig selv: ”Tak for dansen, Jytte!” Jeg havde gåsehud, og jeg vil aldrig glemme den unikke følelse af blyanten, der strøg hen over papiret – helt ulig noget, jeg nogensinde har oplevet. Nu giver kompositionen mening, nu taler den, og den taler dansk - selv til mig! siger den tjekkiskfødte kunstner.

Hun tilføjer, at alle, der investerer i Broholmer-kunstværket ikke ”bare” køber et raceportræt:

- Du bringer et stykke dansk historie hjem i din stue, et stykke af vores nationale kulturarv - og samtidig hjælper du med til at opretholde vores organisation, DKK, så vi også i fremtiden kan dyrke vores passion – vores hunde.

Du kan købe kunstværket ”Broholmeren” her som eksklusiv, nummeret fine art-print i bruntoner her: https://www.dkk.dk/webshop/bro...

Eller i sort/hvid her: https://www.dkk.dk/webshop/bro...

Se alle de kunstværker, som Katerina Cechova har doneret til fordel for Dansk Kennel Klub, her: https://www.dkk.dk/varegruppe/kunstprint

Kontakt DKK

Dansk Kennel Klub
Parkvej 1
2680 Solrød Strand
56 18 81 00
post@dkk.dk
CVR 11 88 18 15

Bank

Betalinger til Dansk Kennel Klub
Reg. nr.: 9070 Konto: 1639581302
IBAN-nr: DK3090701639581302
SWIFT-kode: VRAADK21

Min side Presse Eksteriørdommer Dyrlæge Regler og instrukser Blanketter Specialklubber Privatlivspolitik Klubsystemer Få rabat som DKK medlem