MENU

Rejser efter Brexit

16.12.2020

Storbritannien træder ud af EU-samarbejdet, og det betyder, at rejsereglerne for hunde kan blive ændret.

Fødevarestyrelsen oplyser, at Storbritannien efter 1. januar 2021 bliver et såkaldt ”tredjeland” i forhold til ind- og udrejse med hunde.

Det betyder, at landet selv kan fastsætte reglerne, fordi de ikke længere er underlagt EU’s lovgivning på området. Der vil ikke ske ændringer for Nordirland, der fortsat er en del af EU’s samhandelsområde.

Veterinærmyndighederne i Storbritannien har oplyst, at EU-borgere indtil videre kan rejse ind med deres hund på samme vilkår, som i dag. Når det drejer sig om en ”ikke-kommerciel” flytning (det vil bl.a. sige, at rejsens formål ikke er at sælge hunden) gælder følgende:

Ikke-kommercielle rejser med hund fra Danmark til Storbritannien:

  • Rejsen skal være betinget af ejerens behov for at rejse, fordi hunden enten rejser sammen med ejeren, eller sammen med en anden, bemyndiget person op til 5 dage før eller efter ejers rejse
  • Rejsen må ikke være forårsaget af at hunden skal sælges
  • Hunden skal være chipmærket
  • Hunden skal have en gyldig rabiesvaccination
  • Hunden skal være behandlet mod Rævens Dværgbændelorm
  • Det hele skal dokumenteres i et EU selskabsdyrspas, som skal ledsage hunden. Desuden må man ikke rejse med flere end fem hunde.

Ikke-kommercielle rejser med hund fra Storbritannien til Danmark:

  • Rejsen skal være betinget af ejerens behov for at rejse, fordi hunden enten rejser sammen med ejeren, eller sammen med en anden, bemyndiget person op til 5 dage før eller efter ejers rejse
  • Rejsen må ikke være forårsaget af at hunden skal sælges
  • Hunden skal være chipmærket
  • Hunden skal have en gyldig rabiesvaccination
  • Hunden skal være ledsaget af et sundhedscertifikat
  • For hvalpe kan der gøres brug af undtagelsen for rabiesvaccination
  • Der man max. rejses med fem hunde
  • Hunde skal indføres i Danmark via et ”indgangssted” for rejsende, se nedenfor.

Fælles for alle ikke-kommercielle rejer med kæledyr fra Storbritannien bliver, at dyrene skal indføres via et indgangssted for rejsende. I Danmark er der tre indgangssteder for rejsende med kæledyr:

  • Kastrup Lufthavn
  • Billund Lufthavn
  • Aalborg Lufthavn

Man kan også indføre en hund via et indgangssted for rejsende i andre EU medlemsstater.

Gå til listen over indgangssteder for rejsende

OBS: Danske hunde, som rejser med deres ejere til Storbritannien, kan flyttes tilbage til Danmark (EU) uden sundhedscertifikat, når de er ledsaget af deres EU selskabsdyrspas, og hvis alle kravene til f.eks. vaccination, er indført i passet, før dyret forlod Danmark. Det gør det noget lettere at komme hjem igen, idet man ikke behøver at kontakte de britiske myndigheder for at få dem til at udstede/bekræfte sundhedscertifikatet.

Det vides ikke, om Storbritannien har planer om at ændre reglerne. Du kan holde dig orienteret via den britiske veterinærmyndigheds Pet Travel Scheme: Gå til Pet Travel Scheme

Fødevarestyrelsen oplyser, at de hurtigst muligt få opdateret deres kæledyrsguides, så det bliver nemt at finde ud af, hvilke krav der skal være opfyldt.

Gå til Fødevarestyrelsens kæledyrsguides

Kommerciel flytning til Storbritannien

Hvis der er tale om indførsel til Storbritannien, som ikke opfylder de grundlæggende krav til ikke-kommerciel flytning, er det de kommercielle krav, som skal følges. Det vil sige, at hunden skal ledsages af et sundhedscertifikat i stedet for et EU selskabsdyrspas. Sundhedscertifikatet skal være udstedt af en af Fødevarestyrelsens embedsdyrlæger.

Veterinærmyndigheden i Storbritannien har oprettet en hjemmeside, hvor du kan finde skabeloner til sundhedscertifikater. Gå til siden skabeloner til sundhedscertifikater

Certifikatet for hund ligger under afsnittet ”Commercial dogs, cats and ferrets: health certificates”, og den relevante model hedder: ”Dogs, cats and ferrets from EU 2019/294 GBHC157E”.

Fødevarestyrelsens forventer, at sundhedscertifikaterne vil kunne hentes i TRACES systemet, men de kan på nuværende tidspunkt ikke sige, hvornår de vil være at finde i systemet. Det er EU Kommissionen, som er ansvarlig for at offentliggøre certifikaterne. Skulle Kommissionen ikke få certifikaterne klar i TRACES systemet inden 1. januar 2021, vil Fødevarestyrelsen vejlede om mulig certificering via Certifikatdatabasen.

Gå til Fødevarestyrelsens Certifikatdatabase

Kommerciel flytning fra Storbritannien

Er der tale om kommerciel import fra Storbritannien til Danmark (EU), skal hunde være ledsaget af et sundhedscertifikat, og der er krav om grænsekontrol på et EU godkendt grænsekontrolsted. Det kan enten være i Danmark eller i en anden EU medlemsstat. Gå til listen over EU godkendte grænsekontrolsteder

Fødevarestyrelsen oplyser, at de ligeledes vil opdatere deres guides om kommerciel indførsel og import hurtigst muligt.

Kontakt DKK

Dansk Kennel Klub
Parkvej 1
2680 Solrød Strand
56 18 81 00
post@dkk.dk
CVR 11 88 18 15

Bank

Betalinger til Dansk Kennel Klub
Reg. nr.: 9070 Konto: 1639581302
IBAN-nr: DK3090701639581302
SWIFT-kode: VRAADK21

Min side Presse Eksteriørdommer Dyrlæge Regler og instrukser Blanketter Specialklubber Privatlivspolitik Klubsystemer Få rabat som DKK medlem