Hold hunden i snor

Hvert år bliver hunde og ejere overraskede af fyrværkeri – nogle gange med et tragisk resultat, fordi hunden løber væk eller bliver påkørt. Hold derfor hunden i snor, når den luftes ude og i haven – også selv om haven er hegnet. En hund i panik kan springe overraskede højt, så hold hunden i line, når I er ude.

Tjek halsbånd og hundetegn

Hvis hunden er meget bange, så brug evt. en kropssele, når I er udenfor. Nogle hunde kan trække hovedet ud af halsbådet, hvis de går i panik. En kropssele giver mere kontrol og ro, hvis hunden bliver bange på gåturen.

Hvis uheldet er ude, og hunden løber væk, er det vigtigt, at hunden har halsbånd på og bærer et gyldigt hundetegn, så personen, der finder hunden, dels kan holde fast i hunden og dels kan ringe på et mobilnummer og få fat i ejeren. Informationerne skal også være opdaterede i Dansk Hunderegister, hvis hunden skulle tabe halsbåndet.

Motion og adspredelse

Prioriter, at hunden kommer ud at gå en god, lang tur i dagtimerne, evt. på stranden eller i skoven, hvor der er fred og ro. Her kan hunden få snuset en masse, trættet sine sanser og brugt kroppen. Særligt de mange sanseindtryk på gåturen vil gavne hunden og gøre den mere afslappet senere på dagen. Selve nytårsaften skal hunden luftes senest ved 21-tiden. Sidst på aftenen kan du med fordel give hunden et kødben, griseøre eller noget andet, den kan tåle at gnave i, så dens fokus fjernes fra larmen udenfor. Hvis hunden er meget bange, vil den ikke have lyst til at gnave i benet, men dagen derpå har hunden også brug for adspredelse, og så er kødbenet stadig godt.

Tag ikke hunden med ud kl. 24 nytårsaften

Heller ikke selv om den virker ”ligeglad” med fyrværkeriet. En vildfaren raket eller et kanonslag kan risikere at give hunden en forskrækkelse for livet. Hunde kan også finde på at løbe efter raketter, som ikke kommer rigtigt til vejrs, og tage dem i munden med frygtelige ulykker til følge. Så lad hunden blive inde.

Lad den bange hund søge skjul

Er hunden bange, så træk gardinerne for, og skærm hunden for lysglimt. Spil også rolig musik, der kamuflerer støjen udefra. Lad hunden opholde sig i et rum sammen med sin familie. Byg evt. en hule, som hunden kan søge ind i. Placer hundens kurv under et bord og læg vattæpper over. Hulestemningen skærmer lidt mod lyden og mindsker lysglimt.

Fester og gæster

Har man fest og gæster, kan den bange hund med fordel anbringes i f.eks. soveværelset med gardinerne trukket for og med lidt musik i radioen som baggrundsstøj, men så den stadig kan høre familien. Døren bør låses, så gæster ikke ved et uheld får lukket hunden ud.

Husk at bordbomber, balloner, ”nytårs-knallerter”, stjernekastere og knaldperler som typisk bruges inde, også kan skræmme hunden. Undgå den slags, og pynt hundevenligt op i stedet.

Medicin til bange hunde

Er din hund meget bange for fyrværkeri, så bør du hurtigst mulig tale med en dyrlæge om muligheden for at hjælpe hunden med angstdæmpende medicin i den periode, hvor den er mest bange. Du kan evt. spørge til en gel, (Sileo), som kommes på hundens mundslimhinde, og virker angstdæmpende, men som ikke sløver hunden.

Kosttilskud til utrygge hunde

Er det første gang din hund skal opleve nytåret, eller er din hund kun lidt utryg ved fyrværkeri, kan du overveje at hjælpe den med tryghedsskabende kosttilskud som bl.a. Adaptil (halsbånd, spray og diffusor til stikkontakt), Zylkene (kapsler), Kalm (flydende og kapsler), Aptus Relax (tyggetabletter) eller Serene-UM (dråber), der fås i håndkøb. Thunder shirt er et tryghedsskabende dækken, der med et blidt pres skaber en beroligende effekt på hundens nervesystem.

Dagen derpå

I dagene efter nytår skal du forsat holde hunden i snor, når du færdes ude. Selv om man kun lovligt må fyre fyrværkeri af til og med den 1. januar, så ved vi, at dette desværre stadig sker langt ind i januar. Vær også opmærksom på fyrværkerirester og raketpinde i haven, eller der hvor I færdes, som hunden kan finde på at samle op og bide i.

Klar til næste år

Hvis du konstaterer, at hunden er bange for fyrværkeri i år, så husk på, at du kan gøre en del for at lydtræne hunden, så den er mindre bange til næste år. Lydangst kan også forplante sig til andre lyde (torden, skud mm). Tal med en dyrlæge eller adfærdsbehandler i det nye år, så I sammen kan lægge en plan for træning af hunden eks ved brug af en såkaldt lyd-CD HER eller download gratis lydfiler HER

Hundepasning

De fleste pensioner er optagede over jul og nytår, men fortvivl ej: Den private pasningsportal, Dogley.com, er en mulighed. Her kan hundeejere og hundepassere finde hinanden, og hunden er forsikret under opholdet.