Hundehvalpe egner sig ikke til at blive handlet som enhver anden vare. Hvis de skal fungere godt, skal de have tilbragt deres hvalpetid under trygge vilkår, hvor de er blevet vænnet til mennesker og til livet – med alt hvad det indebærer af larm og ståhej - i en familie. De skal ikke være vokset op i en mørk boks i en stald. 

Import fra Østeuropa

Hvalpe importeret fra bl.a. Østeuropa byder i disse år på store problemer. De er ofte syge, vokset op under kummerlige forhold, mangelfuldt præget og socialiseret. De ”driftige” hundeavlere tager tit hvalpene fra deres mor alt for tidligt, så hun hurtigt kan komme i løbetid igen, og importørerne er ligeglade med, at de hvalpe, de indfører til Danmark er for små til at kunne sælges lovligt. Bliver hvalpene ældre end 8 uger, er de nemlig sværere at afsætte, fordi de omkring 8-ugers alderen er nysgerrige og åbne af sind. Og står man med en syg hvalp, er sælgeren i mange tilfælde over alle bjerge og kan ikke spores, fordi han - eller lige så ofte hun - kun har oplyst et mobilnummer på et taletidskort. 

Det er ikke første gang, medierne har fokus på problemet. Trafikken med ulovligt importerede hvalpe har eksisteret i en årrække, men tog for alvor fart midt i 00´erne, hvor folk havde mange penge og hvor efterspørgslen efter populære racer som mops, chihuahua, engelsk og fransk bulldog steg hurtigere, end seriøse danske opdrættere kunne følge med.

Populære racer

Da priserne på de populære racer kunne ligge på både 12. og 15.000 kr., fik "driftige typer" øjnene op for et nyt importmarked i stil med cigaretter og drikkevarer uden banderole. De ulovlige importer har således ingen sammenhæng med bestemmelserne i den danske hundelov, men har været drevet af ren profitjagt i snart 15-20 år.

Hvad gør DKK?

Dansk Kennel Klub har gjort hvalpekøberne opmærksomme på problemerne i en årrække og tog bl.a. initiativ til et samarbejde mellem Den Danske Dyrlægeforening, Fødevarestyrelsen og DKK, som skulle ruste forbrugerne bedst muligt til at undgå at medvirke til den ulovlige trafik, som er rigtig skidt for hundene. Projektet hedder Tjek hvalpen og kan ses her: Tjekhvalpen.dk

DKK anbefaler, at man som køber garderer sig ved at holde sig følgende 9 råd for øje ved hvalpekøb:  

1) Køb hund af en opdrætter i Dansk Kennel Klub
DKK´s opdrættere er engagerede og uddannede, de anvender DKKs købsaftaler og de kan modtage kennelbesøg. Besøg gerne flere opdrættere og brug tid på at finde en opdrætter, som du har tillid til og en god dialog med. Og husk, at hvis der mod forventning viser sig at være noget galt med din hvalp, så har du adgang til juridisk hjælp i DKK, hvis du har købt en hvalp med DKK-stamtavle.

2) Se tæven og hvalpene i hjemmet
Du skal hjem hos opdrætteren og se både hundemor og hvalpe i det miljø de er vokset op. Tæven skal være tillidsfuld og venlig og hvalpene skal være nysgerrige og frimodige og se trivelige ud.

3) Lad være med at købe, bare fordi det er billigt
Det kan være dyrt at købe billigt. Selv om det er tillokkende at købe en rigtig billig hund, er det det forkerte sted at spare penge, det kan nemlig vise sig at blive et dyrt valg. Virkeligheden er jo, at det koster kr. 6000-8000,- årligt at have hund (med forsikringer, dyrlægebesøg, vaccinationer, udstyr, træning og foder mv.), så anskaffelsesprisen er forsvindende lille. Og køber du en syg hvalp, eller en hvalp der udvikler adfærdsforstyrrelser grundet manglende socialisering i den tidlige prægningsperiode, kan du lægge yderligere tusindvis af kroner oveni til dyrlægeregninger og adfærdskonsultationer.

4) Husk, at hunderacer er meget forskellige
En DKK-stambogsført racehund giver dig større sikkerhed for, at du får en hund af den race og type, som du forventer. Altså at den både ser ud og opfører sig som og ser ud, som den race du er faldet for og som passer til netop jer. 

5) Tjek sundhedsattest og ID-mærkning
Der bør altid være en nyere sundhedsattest på en hund, du køber. Hunden skal også være lovpligtigt ID-mærket med en mikrochip, og dette nummer skal være påført sundhedsattesten, ligesom hunden skal være tilmeldt Dansk Hunderegister.

6) Pas på bondefangeri
Køb aldrig hund af en person, som du ikke kan finde på offentlige vejvisere f.eks. KRAK. Du skal være sikker på, hvor du skal henvende dig, hvis der efterfølgende viser sig at være noget galt med hvalpen.

7) Pas på illegalt importerede hvalpe
Hvis hvalpen er lovligt importeret, skal den have et EU-pas fra det land, den kommer fra (altså ikke et pas udstedt i Danmark). Den skal være ID-mærket med en elektronisk chip, og ID-nummeret skal passe med nummeret i passet. Du bør insistere på at få det tjekket hos en dyrlæge, inden I handler.

8) Køb aldrig hvalp af medlidenhed
Du skal ikke redde hvalpen ved at købe den. Det belønner desværre bare opdrætteren og giver dem mod på at lave flere hvalpe. Hvis du har en dårlig mavefornemmelse i forhold til hundenes trivsel eller en opdrætters adfærd, så kontakt Dyreværnsorganisationer eller DKK (hvis det er en DKK opdrætter), så vores kennelkontakter kan tage fat i sagen.

9) Er du i tvivl
Så gå hjem og tænk efter. Søg råd, evt. hos DKK, og overvej situationen endnu en gang. Du skal kunne leve godt sammen med hunden i 10-15 år. 

Læs mere på købhund.dk

Og se ”Kontant: På sporet af hvalpesmuglere” 21.00 på DR1.

Se klip fra aftenens program her: Illegale hvalpe i Viby

Og læs mere om aftenens program her: Sådan foregår illegal import af hvalpe