Vand

Det kan ikke siges nok, for din hund skal have adgang til store mængder vand for at komme af med varmen. Sæt frisk vand mange steder i både hus, bil, have og hundegård. I et forsøg på at nedkøle sig vil mange hunde ”lege” med vandet, og derfor skal der opsættes store stabile skåle/spande/kar. Tag også vand i rigelige mængder med på tur – både til at drikke og til at hælde over hunden, hvis den bliver for varm.

Ekstra vand

Du kan lokke ekstra vand i hunden (særligt hvalpe og gamle hunde) ved at komme vand på hundens foder eller tilføre dåsefoder med lidt vand.

Dehydrering

Dehydrering kan forekomme, hvis hundens temperatur er steget, fordi den har opholdt sig et for varmt sted eller ikke har adgang til nok vand. Den bliver sløv, apatisk, får kvalme og kan/vil ikke selv drikke, eller den har diarre, kaster op og mister meget væske den vej. Hunden kan dø af dehydrering. Tilbyd straks hunden vand, lok den evt. til at drikke ved at opslæmme f.eks. leverpostej i vandet, og søg dyrlæge, hvis du mistænker dehydrering.

Genskab væskebalancen

Afkølet (ikke køleskabskoldt) frisk vand kan suppleres med elektrolytpulver, som findes i håndkøb hos dyrlægen eller. Det vil genoprette får hundens elektrolyt- og væskebalance, hvis den er dehydreret, f.eks. efter diarré eller opkast.

Hedeslag

Hedeslag opstår på grund af overophedning. Overophedning kan typisk skyldes varme omgivelser eller fysisk anstrengelse i varmt vejr. En hund, der er på vej til at få hedeslag, kan virke forvirret eller svimmel. Hvis hunden ikke bliver behandlet, kan den besvime, gå i kramper og i værste fald dø. Søg straks skygge, og afkøl hunden ved at bruse den over med vand. Husk at vandet ikke må være iskoldt – det får hudens blodkar til at trække sig sammen og gør det sværere at komme af med varmen. Vand med en temperatur på 15 – 20 grader er bedst, og afkølingen virker hurtigst på de områder, hvor der ikke er for meget pels, f.eks. i lysken. Man kan også vride håndklæder dyppet i køligt vand og lægge dem over hunden. Søg dyrlægerådgivning, hvis du mistænker hedeslag, da der kan være risiko for udvikling af chok.

Skygge og ventilation

Sørg for skygge alle steder, hvor hunden opholder sig, særligt hundegårde kan blive ekstremt varme. Sæt solsejl eller parasol op, så hunden kan finde skygge. Åbn vinduer, træk gardiner for og skab skygge og ventilation, hvor det er muligt.

Afkøling

Fyld ½ liters plastflasker med vand og læg dem i fryser. Læg de kolde flasker i en stor sok og brug dem som køleelementer i hvalpekasse eller hundekurven. Fugt håndklæder med vand og læg dem i fryser. Tilbyd hunden et køligt sted at ligge. OBS! Hunden/hvalpen skal kunne til- og fravælge at være i nærheden af køleelementet.

Kølige snacks

Hjemmelavet hundeis:

Bland tørfoder op med to kopper vand og vent til det er helt opblødt.
Mos rundt og kom indholdet i en plastkop.
Du kan alternativt bruge vådfoder eller råt kød alt efter hvad din hund bedst kan lide. Sæt evt. en gulerod eller en tyggepind i.
Læg i fryser i et par timer og voila: et stk. hjemmelavet hundeis.

Motion

Undlad at motionere hunden, mens solen er fremme. Gå ture tidlig morgen og sen aften i stedet.