MENU

Bedømmelse af HD, AD & OCD

HD-billederne bedømmes efter en "5 trins skala" med betegnelserne A, B, C, D og E, AD-billederne bedømmes efter en "4 trins skala" med betegnelserne 0, 1, 2 og 3 og OCD-billeder bedømmes efter en "2 trins-skala" med betegnelserne fri eller påvist.

Internationalt samarbejde

DKK er med i et internationalt samarbejde med kennelklubber i ca. 80 lande i organisationen FCI. Her har man vedtaget en såkaldt protokol, som beskriver, hvordan røntgenbillederne skal optages og bedømmes.

Protokollen ligger her: https://www.fci.be/en/FCI-Scientific-Commission-71.html

HD

Efter FCI protokollen bedømmes HD-billederne efter en "5 trins skala" med betegnelserne A, B, C, D og E. Status A er den bedste, hvor lårbenshoved og hofteskål passer helt optimalt sammen, mens status E er den dårligste. Ved bedømmelsen lægges der både vægt på slapheden i leddet, på ledhovedets og ledskålens form samt på eventuelle slidgigtforandringer.

AD

AD-billederne bedømmes efter en "4 trins skala" med betegnelserne 0, 1, 2 og 3. Grad 0 er den bedste, hvor albueleddet er fri for knoglenydannelser/slidgigtforandringer, og 3 er den dårligste. Her er nydannelserne omkring leddet mere end 5 mm høje.

OCD

OCD-billeder bedømmes efter en "2 trins-skala" med betegnelserne fri eller påvist.

Røntgenbillederne af HD, AD eller OCD bedømmes af eksperter på afdelingen for Veterinær Billeddiagnostik ved KU/SUND. Veterinær Billeddiagnostik afgiver svar til ejer, DKK og fotograferende dyrlæge via DKKs dyrlægeportal indenfor ca. 10 hverdage efter modtagelse af røntgenbillederne.

Der er ingen myndigheder i Danmark, der fastsætter regler for bekæmpelsen af HD, AD og OCD.

Spørgsmål og svar til registrering af HD, AD og OCD

Betaling & sagsbehandling

Optagelse af HD-, AD- og OCD-fotos hos dyrlægen er betinget af at hundeejeren inden røntgenfotograferingen har købt og udskrevet en rekvisition, der skal medbringes til dyrlægen ved røntgenfotograferingen.

Omfotografering

Er billederne ikke af tilstrækkelig god kvalitet (f.eks. hvis hunden ligger skævt eller billedet er uskarpt), afviser KU/SUND billederne og informerer dyrlægen herom. Dyrlægen skal herefter indkalde hundeejeren for optagelse af nye billeder, alternativt indsendes yderligere billeder fra samme optagedato, hvis ejer er indforstået med dette. Hundeejeren modtager en ny rekvisition fra KU/SUND uden beregning, til brug ved optagelse af nye røntgenbilleder.

"HD-konsultationen"

Hvis hunden har fået en bedømmelse (HD/AD/OCD), som giver anledning til spørgsmål, kan man bestille en samtale med bedømmerne på KU/SUND for at få en faglig begrundelse (denne mulighed gælder for såvel ejer, som fotograferende dyrlæge). Samtalen bestilles på mailadressen hd-kons@sund.ku.dk. Mailen skal indeholde: Sagsnummer, spørgerens navn, telefonnummer, træffetid (så rummelig som muligt) samt en kortfattet beskrivelse af spørgsmålet. Man bliver herefter kontaktet direkte af en af bedømmerne.

Genbedømmelse

Der er mulighed for at få sin hund bedømt på ny - mod fornyet betaling - hvis man ønsker det. DKK og KU/SUND følger den fælles nordiske aftale mellem HD/AD bedømmerne i Norden. Det betyder, at der skal gå mindst 6 måneder, inden en hund kan genbedømmes på grundlag af fornyede røntgenoptagelser. Genbedømmelse skal finde sted i det land som har udført den 1. bedømmelse, da bedømmerne skal have billedsættet fra første fotografering liggende ved siden af, fordi man herved bedst kan bedømme, om en evt. forbedret status skyldes, at hunden har været placeret anderledes ved genfotograferingen. Hvis sammenligningen mellem de to billedsæt viser, at positionering og alle øvrige forhold er i orden, registreres den nye status som hundens officielle status, hvad enten den er bedre, dårligere eller magen til den foregående status. Efterfølgende fotograferinger behandles på samme måde.

Anke

Man kan skriftligt anke en bedømmelse til Nordisk Appelinstans, som udgøres af de nordiske kennelklubbers bedømmere. Ved bedømmelse af danske ankesager medvirker de danske bedømmere ikke.

Anke til Nordisk Appelinstans skal foretages skriftligt pr. brev (med underskrift af den underskriftberettigede ejer) til KU/SUND. Der afkræves et gebyr, som returneres hvis hunden går fra HD påvist og til at være HD fri. Det vil sige fra en HD-status C, D eller E (som er påvist) og til en A eller B (som er fri). Hvis AD-status går fra en AD-status 1, 2 eller 3 (som er påvist) og til en AD-status 0 (som er fri). Hvis en påvist OCD-status påvist og til en status OCD fri.

Ved bedømmelser i Nordisk Appelinstans indgår det samlede billedmateriale, men bedømmerne kender ikke den tidligere status/bedømmelse. En ankebedømmelse ved Nordisk Appelinstans udelukker fra videre genbedømmelser af hunden. Nedenfor er et skema til indsendelse af en ankesag.

NKU Ankeskema

Opereret/aflivet pga. HD/AD/OCD

Hvis en hund bliver opereret eller aflivet pga. svær HD, AD eller OCD, før den har nået minimumsalderen for fotografering (12 måneder for de fleste racer) er det muligt at få dette registreret på hundeweb.

Det er gratis, og der skal ikke købes rekvisition. Ejeren skal blot indsende en erklæring fra dyrlægen, hvor hundens ID-oplysninger og årsagen til operationen/aflivningen fremgår til sundhed@dkk.dk. Registreringen vil fremgå af den fane, der hedder ”Sundhed”.

Antallet af hunde, der er opereret/aflivet pga. HD/AD/OCD, vil fremgå af de statistikker, der kan trækkes via hundeweb update, men hundene tildeles ikke en HD-status og kan derfor ikke indgå i beregningen af HD indeks hos de racer, hvor dette er aktuelt.


Kontakt DKK

Dansk Kennel Klub
Parkvej 1
2680 Solrød Strand
56 18 81 00
post@dkk.dk
CVR 11 88 18 15

Bank

Betalinger til Dansk Kennel Klub
Reg. nr.: 9070 Konto: 1639581302
IBAN-nr: DK3090701639581302
SWIFT-kode: VRAADK21

Min side Presse Eksteriørdommer Dyrlæge Regler og instrukser Blanketter Specialklubber Privatlivspolitik Klubsystemer Få rabat som DKK medlem